Στο τραπέζι οι αλλαγές στους νόμους Δένδια-Σταθάκη

Μεγάλες «εκκρεμότητες» στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια. Στο επίκεντρο η 3ετής αναστολή πώλησης δανείων με προσημείωση α' κατοικίας. Πονοκέφαλος και το φορολογικό των εταιριών διαχείρισης NPLs. Δεν αποσυνδέεται το θέμα από την αξιολόγηση, τονίζει ο Σταθάκης. «Δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας με τους θεσμούς», επισημαίνει.

Στο τραπέζι οι αλλαγές στους νόμους Δένδια-Σταθάκη

Αποσαφήνιση του φορολογικού πλαισίου βάσει του οποίου θα φορολογούνται οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά και του τρόπου φορολόγησης των τραπεζών όσον αφορά στο "κούρεμα" κόκκινων δανείων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, ήταν δύο από τα θέματα που εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αυτές όμως δεν είναι οι μόνες εκκρεμότητες από τους νόμους Δένδια και Σταθάκη που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε, το οποίο χαρακτηρίστηκε δύσκολο από τον υπουργό Οικονομίας, είναι οι περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλα οφειλές, εκτός από τις Τράπεζες, σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Εν τω μεταξύ και σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία -σ.σ. έως τις 15 Απριλίου βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας από την πώληση σε funds-, για τα οποία η ελληνική πλευρά επιδιώκει την προστασία τους, η σημερινή συνάντηση δεν μπήκε σε βάθος. Το συγκεκριμένο θέμα θα ξανασυζητηθεί την Τρίτη.

Όπως είπε ο υπουργός, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση των δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία. Σε αυτή την ομάδα δανείων περιλαμβάνονται εκτός από τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.

Ο υπουργός, ερωτηθείς για το αν το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα παραπεμφθεί για αργότερα, μετά την παρούσα αξιολόγηση, απάντησε αρνητικά.

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, σε άλλη αίθουσα του Hilton τα τεχνικά κλιμάκια είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη, αντικείμενο της οποίας ήταν ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο και αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να καταθέσει τον Αναπτυξιακό Νόμο προς ψήφιση στη Βουλή, πριν την ανακοίνωση του Αναπτυξιακού Σχεδίου, που θέλουν οι δανειστές.

Τι δήλωσε ο Γ. Σταθάκης

Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα.

Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία

Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.»

Θέματα «ανάπτυξης» στο απογευματινό ραντεβού

Οι στοχεύσεις της κυβέρνησης για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της και η συμβολή σε αυτόν της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ήταν το θέμα της απογευματινής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε και ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι «συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης».

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται, σε συμφωνία με τους θεσμούς, να ανακοινωθεί περίπου σε ένα δίμηνο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v