Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπορικό έλλειμμα Βρετανίας-ΕΕ άγγιξε το ρεκόρ των 8,1 δισ. στερλινών

Σχεδόν οι μισές ετήσιες εξαγωγές της Βρετανίας πάνε στην ΕΕ. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως ένα Brexit θα πλήξει το εμπόριο και τη συνολική ανάπτυξη. Η χώρα προσπαθεί να μετατοπίσει την οικονομία προς το εμπόριο και την επένδυση.

Το εμπορικό έλλειμμα Βρετανίας-ΕΕ άγγιξε το ρεκόρ των 8,1 δισ. στερλινών

Το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας με τον υπόλοιπο κόσμο περιορίστηκε τον Ιανουάριο, καθώς μια πτώση στις εισαγωγές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστάθμισαν το έλλειμμα-ρεκόρ με τα άλλα μέλη του μπλοκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το έλλειμα στα τρόφιμα περιορίστηκε σε 10,3 δισ. στερλίνες τον Ιανουάριο, από ένα αναθεωρημένο έλλειμμα 10,5 δισ. το Δεκέμβριο.

Το έλλειμμα της Βρετανίας με την ΕΕ διευρύνθηκε τον Ιανουάριο στο ρεκόρ των 8,1 δισ. στερλινών, καθώς η Βρετανία κατέγραψε περισσότερες εισαγωγές από τους γείτονές της. Ωστόσο το έλλειμμα με τον υπόλοιπο κόσμο βελτιώθηκε, αγγίζοντας τις 2,2 δισ. στερλίνες από τρία δισ. το Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Στην ΕΕ πάνε ελάχιστα λιγότερες από τις μισές ετήσιες εξαγωγές της Βρετανίας και πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν πως μια έξοδος από το μπλοκ θα έπληττε το εμπόριο και τη συνολική ανάπτυξη.

Τον Ιανουάριο, η χώρα εισήγαγε περισσότερα χημικά, μηχανήματα και καταναλωτικά αγαθά από την ΕΕ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ μειώθηκαν οι βρετανικές εξαγωγές πετρελαίου και αυτοκινήτων.

Οι Βρετανοί φορείς χάραξης πολιτικής προσπαθούν εδώ και καιρό να ισορροπήσουν την οικονομία της χώρας περισσότερο προς το εμπόριο και την επένδυση, περιορίζοντας παράλληλα τη χρεωμένη καταναλωτική και κυβερνητική δαπάνη. Ωστόσο οι προσπάθειες αυτές παρεμποδίζονται τα τελευταία χρόνια από την ισχνή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, τη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών για τη Βρετανία.

Περιλαμβανομένου του εμπορίου υπηρεσιών, το συνολικό εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας περιορίστηκε τον Ιανουάριο σε 3,5 δισ. στερλίνες από 3,7 δισ. το Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v