Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα δεν κάνει αυξήσεις μισθών για να τονώσει την... οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας τόνισε πως οι κινεζικοί εργασιακοί νόμοι είναι υπερβολικά προστατευτικοί για τους εργαζόμενους, πυροδοτούν πληθωρισμό μισθών και αποθαρρύνουν τους εργοδότες από τη δημιουργία νέων θέσεων.

Η Κίνα δεν κάνει αυξήσεις μισθών για να τονώσει την... οικονομία

Οι ηγέτες της κομμουνιστικής Κίνας προσπαθούν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις μισθών, ευνοώντας τα συμφέροντα των επιχειρήσεων σε βάρος ολοένα και πιο δυσαρεστημένων εργαζομένων.

Το κινεζικό Υπουργείο Εργασίας ενθάρρυνε τον «σταθερό και προσεκτικό έλεγχο» στους ελάχιστους μισθούς και πρότεινε αλλαγές που θα επιβραδύνουν τις αυξήσεις, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις οποίες επικαλείται το MarketWatch. Η νότια επαρχία του Guangdong, για παράδειγμα, ένα βιομηχανικό κέντρο, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα διετές πάγωμα στον κατώτατο μισθό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Lou Jiwei, επέκρινε τον περασμένο μήνα τους κινεζικούς εργασιακούς νόμους ως υπερβολικά προστατευτικούς για τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι πυροδοτούν πληθωρισμό μισθών και αποθαρρύνουν τους εργοδότες από τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι μισθοί στη χώρα έχουν εμφανίσει ανάπτυξη γρηγορότερη σε σχέση με την ίδια την οικονομία, γεγονός που έχει βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ωστόσο έχει ταυτόχρονα περιορίσει την ανταγωνιστικότητα. Τώρα, καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη, οι ηγέτες υποστηρίζουν πως μισθοί και εργασιακά δικαιώματα θα πρέπει να περιοριστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v