Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Εκτός μνημονίου μετά από τρια χρόνια

Με εύσημα από το Eurogroup ολοκλήρωσε το μνημόνιο η Κύπρος. Διέκοψε δύο μήνες νωρίτερα το πρόγραμμα με το ΔΝΤ, μετά από αίτημα του υπουργού Οικονομικών. Χαιρέτισε την απόφαση η Λαγκάρντ, καλώντας τις κυπριακές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Κύπρος: Εκτός μνημονίου μετά από τρια χρόνια

Η Κύπρος βγήκε οριστικά από την εποχή του μνημονίου την Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης με τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Είναι η τέταρτη χώρα που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης, μετά από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. 

Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτισαν τις κυπριακές αρχές για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, τονίζοντας πως στηρίζουν την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών ζήτησε την διακοπή του προγράμματος της χώρας με το ΔΝΤ δύο μήνες πριν από την λήξη του στις 14 Μαίου. Η κα. Λαγκάρντ ανέφερε πως η Κύπρος έκανε μεγάλα βήματα προς τα μπρος με την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. 

«Η περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και η συνέχιση των προσπαθειών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ευελιξίας της κυπριακής οικονομίας είναι κρίσιμες για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν όσα προκάλεσε η οικονομική κρίση» σημείωσε η ίδια. 

H ανακοίνωση του Eurogroup για την Κύπρο

Το Eurogroup στηρίζει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής χωρίς μια διάδοχη ρύθμιση. Το Eurogroup συγχαίρει τις κυπριακές αρχές για την συνολικά επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος και τα σημαντικά επιτεύγματα που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια και επίσης ευχαριστεί τους θεσμούς για την ζωτική συνεισφορά τους προς το στόχο αυτό.

Το Eurogroup καλωσορίζει το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζεται με ανοδική τάση και ότι το τραπεζικό σύστημα έχει θεραπεύσει περαιτέρω τις πληγές του. Η δέσμευση των αρχών και του κυπριακού λαού στις συμφωνίες του προγράμματος ήταν σημαντικές για μια δημοσιονομική προσαρμογή που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Οι θετικές αυτές εξελίξεις ήταν κρίσιμες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία, με το κράτος να επιστρέφει στις διεθνείς αγορές.

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ειδικότερα έχει υποστεί έναν βαθύ μετασχηματισμό. Η απόσταση που έχει καλυφθεί από τον Μάρτιο του 2013 ήταν μεγάλη και τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, τα οποία εφαρμόστηκαν ή εφαρμόζονται είναι κρίσιμα για την επιστροφή του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην βιωσιμότητα. Ωστόσο πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η προσπάθεια για να διασφαλιστεί η μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πιο υγιή επίπεδα. Αυτό περιλαμβάνει και μια αποφασιστική και γρήγορη εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας και των νόμων για τις εξώσεις που υιοθετήθηκαν το 2015 μαζί με επιπρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων η νομοθεσία για την πώληση στοιχείων ενεργητικού και η αποτελεσματική χρήση όλου του εύρους των διαθέσιμων εργαλείων για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Την ίδια στιγμή, το Eurogroup σημειώνει ότι η τελευταία προαπαιτούμενη δράση για την τρέχουσα αξιολόγηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η ιδιωτικοποιήσει της Κυπριακής Αρχής Τηλεπικοινωνιών θα ήταν ένα ακόμα βήμα που θα τόνωνε την ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και άλλα διαρθρωτικά μέτρα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος, θα παγίωναν τις βελτιώσει στα δημόσια οικονομικά και θα στήριζαν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Συνολικά, περίπου το 30% των 9 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα μέσω του προγράμματος δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στις 7 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καλωσορίζει την νέα δέσμευση των κυπριακών αρχών να συνεχίσουν την προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών και το μεταρρυθμιστικό momentum μεσοπρόθεσμα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες που απομένουν. To Εurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Κύπρο, inter alia στο πλαίσιο της επιτήρησης μετά το τέλος του προγράμματος και των καθιερωμένων και ειδικών πλαισίων εποπτείας της Ε.Ε. και της ευρωζώνης αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v