ΗΠΑ: Δεν θα ασκηθούν διώξεις σε στελέχη της Citi για τα «τοξικά» δάνεια

Η έρευνα για την πώληση «τοξικών» στεγαστικών δανείων από την Citigroup έκλεισε χωρίς την άσκηση διώξεων κατά στελεχών, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών αρχών.

ΗΠΑ: Δεν θα ασκηθούν διώξεις σε στελέχη της Citi για τα «τοξικά» δάνεια

Οι αρχές των ΗΠΑ αποφάσισαν να μην ασκήσουν διώξεις κατά στελεχών ή υπαλλήλων της Citigroup για την έκδοση και την πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters.

H απόφαση, που λήφθηκε μετά τον διακανονισμό 7 δισ. δολαρίων της Citigroup με τις αμερικανικές αρχές το 2014, παρουσιάζεται σε έκθεση του Νοεμβρίου που έλαβε το Reuters μετά από αίτημα.

Είναι η πρώτη δημόσια αναγνώριση από τις αρχές των ΗΠΑ ότι δεν θα διωχθούν στελέχη σε μεγάλη τράπεζα για την εμπλοκή τους στην πώληση δισεκατομμυρίων δολαρίων «τοξικών» στεγαστικών δανείων.

Η έκθεση υποστηρίζει πως μετά τον διακανονισμό, οι εισαγγελείς εξέτασαν όλα τα στοιχεία για να δουν αν μπορούν να ασκηθούν διώξεις κατά προσώπων και κατέληξαν «πως δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία».

Η έρευνα είχε επικεντρωθεί στις πρακτικές της τράπεζας σχετικά με την πώληση και την έκδοση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων από το 2006 ως το 2007.

Η δισέλιδη έκθεση που παρουσιάζει την έρευνα δεν κατονομάζει ποια πρόσωπα κλήθηκαν για ανάκριση ούτε εξηγεί γιατί δεν μπορούν να ασκηθούν διώξεις εναντίον τους. 

Η εξέταση των στοιχείων στην υπόθεση της Citigroup για πιθανές υποθέσεις κατά προσώπων διενεργήθηκε από την εισαγγελία του Κολοράντο, μια από τις δύο εισαγγελίες που παίρνουν μέρος στην έρευνα.

Με βάση την δισέλιδη έκθεση, η εξέταση έγινε μετά από αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ζήτησε όλοι οι διακανονισμοί που έχουν γίνει με τράπεζες για έκδοση και πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων να επανεξεταστούν για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες προσώπων.

Στους διακανονισμούς αυτούς περιλαμβάνεται μια συμφωνία 13 δισ. δολαρίων με την JP Morgan το 2013, 16,5 δισ. δολαρίων με την Bank of America το 2014 και 3,2 δισ. δολαρίων με την Morgan Stanley στις 25 Φεβρουαρίου.
Τον Ιανουάριο η Goldman Sachs ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία επί της αρχής για να καταβάλει 5 δισ. δολάρια για τον διακανονισμό ομοσπονδιακών και πολιτειακών απαιτήσεων.

*Διαβάστε την έκθεση που έλαβε το Reuters από τις αμερικανικές αρχές στην δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v