Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδριάζουν σήμερα ΕΚΤ και ΒοΕ -Τι αναμένεται

Η ΕΚΤ θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά κατά την σημερινή τακτική συνεδρίαση στη Βιέννη, και πιθανότατα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το σχέδιο περαιτέρω αυξήσεων μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον, σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων. Αμετάβλητη πολιτική αναμένεται και από την ΒοΕ.

Συνεδριάζουν σήμερα ΕΚΤ και ΒοΕ -Τι αναμένεται
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά κατά την σημερινή τακτική συνεδρίαση στη Βιέννη, και πιθανότατα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το σχέδιο περαιτέρω αυξήσεων μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον, σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων.

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 4% από 2% από τον Δεκέμβριο 2005 έως φέτος τον Ιούνιο και επρόκειτο να συνεχίσει τις αυξήσεις έως το 4,5% περίπου, αλλά η κρίση στις πιστωτικές αγορές, η ανατίμηση του ευρώ και η αποδυνάμωση της ανάπτυξης υποδεικνύουν ότι πιθανότατα θα σταματήσει τον κύκλο σύσφιξης της πιστωτικής πολιτικής νωρίτερα απ’όσο αναμενόταν.

Σε έρευνα των πρακτορείων Thomson Financial News και Agence France-Presse, και οι 30 οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν περιμένουν ότι το επιτόκιο θα παραμείνει στο 4% κατά την σημερινή συνεδρίαση. Οι 19 περιμένουν ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει στο τρέχον επίπεδο για το ορατό μέλλον και αρκετοί πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα μέχρι και το τέλος του 2008.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπεται επίσης να κρατήσει σταθερό στο 5,75% το επιτόκιο της στερλίνας.

Οι 59 στους 60 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg News, εκτιμούν ότι η Bank of England θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, περιμένοντας να αποσαφηνιστούν οι επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία η αύξηση του κόστους δανεισμού και η κατάρρευση της τράπεζας στεγαστικών δανείων Northern Rock.

Οι παρατηρητές πιστεύουν οι προοπτικές αυξήσεων των επιτοκίων έχουν ελαχιστοποιηθεί στην ευρωζώνη και στη Βρετανία και ορισμένοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός σύντομα θα διολισθήσει αρκετά ώστε να επιτρέψει μειώσεις των επιτοκίων, κατά το παράδειγμα της επιθετικής μείωσης από την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο.

Υπό την καθοδήγηση της Fed, οι κεντρικές τράπεζες υποχρεώνονται σε αλλαγή πορείας για να αποτρέψουν μια παγκόσμια επιβράδυνση εξαιτίας των ΗΠΑ”, δήλωσε πρόσφατα αναλυτής της Lehman Brothers.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v