Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Shell: Κι άλλες μηνύσεις για τις πετρελαιοκηλίδες στην Νιγηρία

Οι κοινότητες της χώρας τονίζουν πως δεν έχουν πόσιμο νερό από το 1989. Η Shell απαντά ότι πολλές κηλίδες προκλήθηκαν έπειτα από κλοπές πετρελαίου και προσπαθεί να εκδικαστεί η υπόθεση στη Νιγηρία και όχι στο Λονδίνο.

Shell: Κι άλλες μηνύσεις για τις πετρελαιοκηλίδες στην Νιγηρία

Η Shell έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με μηνύσεις από δύο κοινότητες της Νιγηρίας, για τις πολλαπλές πετρελαιοκηλίδες στο πλούσιο σε πετρέλαιο Δέλτα του Νίγηρα. Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τις κοινότητες, οι μηνύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καταβολή «δεκάδων εκατομμυρίων στερλινών δεδομένου του αντίκτυπου».

Σύμφωνα με το CNBC, οι κοινότητες Bille και Ogale, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται κυρίως από το ψάρεμα και τη γεωργία, πιέζουν για αποζημιώσεις λόγω της περιβαλλοντικής ζημιάς στην περιοχή. Όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν καθαρό πόσιμο νερό από τo 1989 και μετά, εξαιτίας των πετρελαιοκηλίδων.

Οι κοινότητες κινούνται κατά της θυγατρικής της Shell στη Νιγηρία, της Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC), και εκπροσωπούνται από το βρετανικό δικηγορικό γραφείο Leigh Day.

Το γραφείο τόνισε σε ανακοίνωσή του πως οι μηνύσεις έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο. Η Shell, από την άλλη, σε απάντησή της ανέφερε ότι βρίσκεται στα «πρώτα στάδια» μιας αξιολόγησης της κατάστασης και πως η υπόθεση θα πρέπει να εκδικαστεί στη Νιγηρία.

Υποστήριξε δε, ότι πολλές από τις πετρελαιοκηλίδες που έχουν επηρεάσει αυτές τις κοινότητες έχουν προκληθεί από κλοπές πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v