Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισροές 5,53 δισ. δολ. σε αναδυόμενα equity funds

Οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων σε μετοχικά κεφάλαια αναδυόμενων αγορών ανήλθαν σε υψηλό 85 εβδομάδων την περασμένη εβδομάδα, στα 5,53 δισ. δολάρια, όπου το περισσότερο ρευστό προήλθε από τις αναλήψεις από τα funds των ανεπτυγμένων αγορών.

Εισροές 5,53 δισ. δολ. σε αναδυόμενα equity funds
Η απόφαση της Κεντρική Τράπεζας των ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες να καταπολεμήσει τα προβλήματα στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ με χαμηλότερα επιτόκια καθοδήγησε ορδές επενδυτών στην Ασία, στη Λατινική Αμερική και σε άλλες αγορές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων σε μετοχικά κεφάλαια αναδυόμενων αγορών ανήλθαν σε υψηλό 85 εβδομάδων την περασμένη εβδομάδα, στα 5,53 δισ. δολάρια, όπου το περισσότερο ρευστό προήλθε από τις αναλήψεις από τα funds των ανεπτυγμένων αγορών, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global που παρακολουθεί τις κινήσεις κεφαλαίων με συνολικά ενεργητικά 10 τρισ. δολάρια παγκοσμίως.

Στην Ασία, πλην της Ιαπωνίας, εισήλθε το 53% του συνόλου.

Οι κινήσεις των παγκόσμιων χρηματιστηριακών δεικτών επιβεβαιώνουν την τάση: ο δείκτης MSCI αναδυόμενων χρηματιστηρίων έχει αυξηθεί κατά 13% σε επίπεδο-ρεκόρ μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve στις 18 Σεπτεμβρίου, με άνοδο 36% μέχρι στιγμής στο 2007. Ο δείκτης στη βασική αγορά της Κίνας έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος. Η Βραζιλία έχει ενισχυθεί 60%.

”Ανησυχώ για την πορεία των αναδυόμενων αγορών τον επόμενο χρόνο. Είναι η επόμενη φούσκα, ειδικά εάν η Fed αποφασίσει να ”πάρει πίσω τις πυροσβεστικές μειώσεις των επιτοκίων”, δηλώνει ο κ. Phil Suttle του Institute for International Finance στο Reuters.

Κατά τον ίδιο, η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων είναι επανάλειψη της σχεδόν κλασικής πλέον απάντησης στα τραπεζικά προβλήματα της Δύσης και θα διαιωνίσει τον κύκλο της χρηματιστηριακής φούσκας που μεταφέρθηκε από την Ασία στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στην τεχνολογία στα τέλη της δεκαετίας και στα ακίνητα μετά το 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v