Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 10,3% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Αν και το ποσοστό συνεχίζει να πέφτει, η αγορά εργασίας στην ευρωζώνη παραμένει πολύ αδύναμη βάσει των διεθνών προτύπων. Επιπλέον, η μείωση επιβραδύνεται καθώς η αναταραχή στις αγορές έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων.

Στο 10,3% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να πέφτει στην ευρωζώνη καθώς προχωρά το 2016. Όπως αναφέρει το MarketWatch, πρόκειται για μια εξέλιξη που θα πρέπει να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή καθώς μια πιο αδύναμη ζήτηση για τις εξαγωγές της απειλεί να αποδυναμώσει και τη μέτρια ανάκαμψη.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας στις 19 χώρες της ζώνης του κοινού νομίσματος έπεσε στο 10,3% τον Ιανουάριο από 10,4% το Δεκέμβριο, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδό της από τον Αύγουστο του 2011.

Αυτό μεταφράζεται σε μια πτώση 105.000 στον αριθμό των ανέργων, σε 16,65 εκατ.

Πάντως, παρά τη σταθερή πτώση του ποσοστού της ανεργίας τους τελευταίους μήνες, η αγορά εργασίας παραμένει πολύ αδύναμη βάσει των διεθνών προτύπων. Τον Ιανουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισαν ανεργία μόλις 4,9%.

Με περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται, η καταναλωτική δαπάνη πρέπει να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, η οποία ήταν βασική κινητήριος δύναμη για την ανάκαμψη το 2015. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις πως μια πιο αδύναμη ζήτηση για τις εξαγωγές της ευρωζώνης πλήττει την ανάπτυξη, με επίσημα στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε το Φεβρουάριο.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πτώση του ποσοστού ανεργίας ενδεχομένως επιβραδύνεται καθώς οι επιχειρήσεις έχουν όλο και λιγότερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές τους λόγω της αναταραχής στις χρηματιστηριακές αγορές.

Στη Γερμανία, έπεσαν οι αιτήσεις ανέργων για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σε χαμηλό ρεκόρ, εδραιώνοντας τη θέση της χώρας ως την ισχυρότερη αγορά εργασίας στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα, το προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 6,2%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδά του από την πρώτη καταγραφή τον Ιανουάριο του 1992.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v