Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιαπωνία πουλά ομόλογα με αρνητική απόδοση για πρώτη φορά

Το Υπουργείο Οικονομικών πούλησε σήμερα για πρώτη φορά ομόλογα που παράγουν μια απόδοση -0,024%. Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια τριετή επιθετική νομισματική χαλάρωση που οδήγησε σε χαμηλότερα επιτόκια, στην προσπάθεια τόνωσης του δανεισμού.

Η Ιαπωνία πουλά ομόλογα με αρνητική απόδοση για πρώτη φορά

Η ιαπωνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή πληρώνεται για να δανείζεται χρήματα, αφού από σήμερα πουλά ομόλογα αναφοράς (benchmark bonds) με αρνητική απόδοση για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η δημοπρασία ακολούθησε τρία χρόνια επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία οδήγησε τα επιτόκια χαμηλότερα σε μια προσπάθεια να πυροδοτήσει το δανεισμό. Η κεντρική τράπεζα αρχικά προχώρησε σε μαζικές αγορές κυβερνητικών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ενώ έπειτα, στα τέλη του Γενάρη, εισήγαγε αρνητικά επιτόκια επί κάποιων τραπεζικών αποθεμάτων για πρώτη φορά.

Η εισαγωγή των αρνητικών επιτοκίων οδήγησε σε αρνητικό έδαφος την απόδοση των ήδη υπάρχοντων κυβερνητικών ομολόγων δεκαετίας, αλλά τα δεκαετή ομόλογα δεν είχαν ποτέ πουληθεί με αρνητική απόδοση σε δημοπρασία κατά την οποία ο αγοραστής συμφωνεί να πληρώσει για το προνόμιο να δανείζει χρήματα.

Αυτό άλλαξε σήμερα, όταν το Υπουργείο Οικονομικών πούλησε 10ετή ομόλογα με ένα επιτόκιο 0,1% στη μέση τιμή των 101,25 γεν, παράγοντας μια απόδοση -0,024% αν διατηρηθούν μέχρι τη λήξη τους.

Οι αναλυτές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για ζήτηση ενόψει της δημοπρασίας και υπονόησαν πως πολλοί αγοραστές σχεδιάζουν να πουλήσουν τα ομόλογά τους στην κεντρική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v