Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Η κρίση χτυπά και τις... βίλες

Διαθέτει εσωτερική πισίνα, γκαράζ για οκτώ αυτοκίνητα και ανελκυστήρα τεσσάρων ορόφων. Το εν λόγω αρχοντικό, όμως, που καλύπτει 2,415 τ.μ., έχει κάτι περίεργο για τον κόσμο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας στην Αμερική: Η τιμή του έχει πλέον πέσει κατά 3 εκατ. δολ.

ΗΠΑ: Η κρίση χτυπά και τις... βίλες
Διαθέτει εσωτερική πισίνα, γκαράζ για οκτώ αυτοκίνητα και ανελκυστήρα τεσσάρων ορόφων. Το εν λόγω αρχοντικό, όμως, που καλύπτει 2,415 τετρ. μέτρα, έχει κάτι περίεργο - τουλάχιστον για όσους είναι εξοικειωμένοι με τη μεγάλη ακίνητη περιουσία στις ΗΠΑ: Η τιμή του έχει πλέον πέσει κατά 3 εκατ. δολάρια.

Καθώς η πιστωτική κρίση άρχισε να πλήττει τις παγκόσμιες αγορές τον Αύγουστο, οι ιδιοκτήτες της παραπάνω βίλας σε παραθαλάσσιο θέρετρο του Κονέκτικατ κατέβασαν την τιμή στα 19 εκατ. δολάρια, κάτι που καταδεικνύει ότι η κρίση και τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων εισέρχονται και στα εύπορα στρώματα.

”Από το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου, οι πελάτες μόνο κοιτούν -κανένας δεν αγοράζει”, αναφέρει ντόπιος κτηματομεσίτης.

Μέχρι πρόσφατα, οι βίλες της Αμερικής αντιστέκονταν στη διολίσθηση τιμών και στις κατασχέσεις που σαρώνουν την ευρύτερη αγορά ακινήτων, όπου άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι πωλήσεις κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 20% από το ζενίθ του 2005.

Η Ultimate Homes, επιθεώρηση που φέρνει στο μικροσκόπιο τα 1.000 ακριβότερα σπίτια των ΗΠΑ, ξεκίνησε την έρευνα το 2005 με τιμή για τη φθηνότερη βίλα τα 7,9 εκατ. δολ. Το μέγεθος αναρριχήθηκε στα 10 εκατ. δολ. φέτος, με ρεκόρ έξι αρχοντικών να πωλούνται για περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια.

”Τα δύο τελευταία χρόνια, τα πιο ακριβά σπίτια στην αγορά έχουν φτάσει από τα 75 εκατ. στα 165 εκατ. δολάρια”, αναφέρει ο εκδότης.

Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της DataQuick, μέχρι το β’ τρίμηνο του έτους, οι εύπορες κοινότητες της αμερικανικής κοινωνίας είχαν μείνει αλώβητες από την ευρύτερη διόρθωση στην αγορά ακινήτων. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, ο αριθμός των σπιτιών που πωλήθηκαν προς 10 εκατ. δολ. και πλέον αυξήθηκε 40% μεταξύ α’ και β’ τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v