Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ αρνήθηκε προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας για το μπουκάλι της Coca-Cola

Η εταιρία προσπαθεί να κατοχυρώσει το σήμα του μπουκαλιού της στην ΕΕ από το 2011. Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν σαφείς κανόνες για το σχεδιασμό και δεν είναι εύκολο να χορηγήσουν προστασία.

Η ΕΕ αρνήθηκε προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας για το μπουκάλι της Coca-Cola

Η πρόσφατη προσπάθεια της Coca-Cola να εξασφαλίσει προστασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια νέα εκδοχή του εμβληματικού μπουκαλιού της απέβη άκαρπη, καθώς οι Ευρωπαίοι δικαστές τόνισαν πως το σχέδιό του δεν είναι αρκετά χαρακτηριστικό.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η μεγαλύτερη εταιρία αναψυκτικών στον κόσμο προσπάθησε να πείσει το ευρωπαϊκό γενικό δικαστήριο στο Λουξεμβούργο πως οι καταναλωτές θα δουν το νέο design ως «φυσική εξέλιξη» του προηγούμενου σχήματος που αγάπησαν σχεδιαστές και καλλιτέχνες από τον Άντι Γουόρχολ μέχρι τον Σαλβαντόρ Νταλί.

Ωστόσο το δικαστήριο απεφάνθη σήμερα πως πρόκειται «για ένα μπουκάλι όπως είναι η πλειοψηφία των μπουκαλιών στην αγορά». Είναι «απλή παραλλαγή του σχήματος και της συσκευασίας» τέτοιων προϊόντων, «που δε θα επιτρέψει στο μέσο καταναλωτή να ξεχωρίσει» αυτό το σχήμα από τα υπόλοιπα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η κατοχύρωση εμπορικών σημάτων που έχουν να κάνουν με το σχήμα δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί. Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχουν στο παρελθόν θέσει σαφείς κανόνες που προβλέπουν πως για να εξασφαλίσουν προστασία πνευματικών δικαιωμάτων για ένα σχήμα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποδείξουν πως οι καταναλωτές μπορούν να αναγνωρίσουν το προϊόν αποκλειστικά από αυτό το χαρακτηριστικό και όχι από το συνδυασμό με ένα logo ή άλλο στοιχείο.

Η Coca-Cola «είναι απογοητευμένη από αυτό το αποτέλεσμα και εξετάζει το αν θα πρέπει να επιδιώξει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρία, η οποία προσπαθεί να κατοχυρώσει προστασία για το σχήμα του μπουκαλιού στην ΕΕ από το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v