Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολες οι πλευρές υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Συρία

Ο Σύρος πρόεδρος τόνισε πως η κυβέρνησή του θα συνδράμει την εφαρμογή κατάπαυσης πυρός. Μέχρι την Παρασκευή θα έχει πάρει την απόφασή της η συριακή αντιπολίτευση, που απαιτεί την ικανοποίηση προηγούμενων απαιτήσεων.

Ολες οι πλευρές υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Συρία

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε σήμερα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνδράμει την εφαρμογή κατάπαυσης πυρός στη Συρία, όπως ανακοίνωσαν το Κρεμλίνο και η συριακή προεδρία. Η αντιπολίτευση δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα δεσμευτεί στο αμερικανορωσικό σχέδιο για εκεχειρία, ενώ η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε τη συμφωνία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα σχέδιά τους για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, εξαιρώντας το Ισλαμικό Κράτος και τους μαχητές του Μετώπου Nusra, ξεκινώντας από το Σάββατο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μπασάρ αλ Άσαντ, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία, επεσήμαναν τη σημασία της συνέχισης ενός «αδιάλλακτου» αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Nusra και άλλων ομάδων «που περιλαμβάνονται στη λίστα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε το Κρεμλίνο, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Στο μεταξύ η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα δεσμευτεί στο σχέδιο για εκεχειρία, όπως ανέφερε ο ανώτατος διαπραγματευτής Mohamad Alloush μιλώντας στο Orient News. Όπως υποστήριξε, η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC), της οποίας είναι μέλος και ο ίδιος, θα δώσει την τελική της απάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες: «Έχουμε μέχρι την Παρασκευή».

Η HNC, η οποία στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, ανέφερε τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή της πως «αποδέχεται τις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών», αν και πρόσθεσε ότι η αποδοχή μιας ανακωχής προϋποθέτει την ικανοποίηση προηγούμενων απαιτήσεων, μεταξύ των οποίων η άρση των αποκλεισμών, η ελεύθερη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, η απελευθέρωση των κρατουμένων και ο τερματισμός των εναέριων και μη βομβαρδισμών κατά πολιτών.

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τις προτάσεις που περιλάμβανε η συμφωνία με τις ΗΠΑ. «Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία φτάσαμε και εξέφρασε την ετοιμότητά του να δουλέψει μαζί με τη Ρωσία, ώστε αυτή να λειτουργήσει», ανέφερε το Κρεμλίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v