Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα ακολουθήσουν ΕΚΤ και ΒοΕ τη Fed;

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη, από τον Ευρωπαίο Jean-Claude Trichet έως τον Καναδό David Dodge, ενδεχομένως να ακολουθήσουν τον διοικητή της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, και να κάνουν στροφή 180 μοιρών στα επιτόκια για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη.

Θα ακολουθήσουν ΕΚΤ και ΒοΕ τη Fed;
Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη, από τον Ευρωπαίο κ. Jean-Claude Trichet έως τον Καναδό κ. David Dodge, ενδεχομένως να ακολουθήσουν τον διοικητή της Federal Reserve, κ. Ben S. Bernanke, και να κάνουν στροφή 180 μοιρών για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, απομακρυνόμενοι από το επίκεντρο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Οι προοπτικές αυξήσεων των επιτοκίων έχουν ελαχιστοποιηθεί στην ευρωζώνη, στη Βρετανία και στον Καναδά καθώς αποδυναμώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης και ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός σύντομα θα διολισθήσει αρκετά ώστε να επιτρέψει μειώσεις των επιτοκίων. Ένα ανάλογο περιβάλλον που επικρατεί στην Ιαπωνία ενδεχομένως να καθυστερήσει αυξήσεις των επιτοκίων.

”Υπό την καθοδήγηση της Fed, οι κεντρικές τράπεζες υποχρεώνονται σε αλλαγή πορείας για να αποτρέψουν μια παγκόσμια επιβράδυνση εξαιτίας των ΗΠΑ”, δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Paul Sheard, διευθύνων οικονομολόγος της Lehman Brothers στη Νέα Υόρκη.

Ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση ενδεχομένως να προκύψουν αυτή την εβδομάδα, καθώς πραγματοποιούνται οι τακτικές συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, στις 4 Οκτωβρίου.

Οι οικονομολόγοι δεν περιμένουν μειώσεις επιτοκίων τόσο σύντομα, αλλά ενδεχομένως ο κ. Trichet και ο Βρετανός ομόλογός του κ. Mervyn King να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να υποδείξουν ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v