O SSM ζητά ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών

Ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ καλεί τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης να αυξήσουν τα κεφάλαια CET1 στο 9,9% από 09,6% το 2014. Προειδοποιεί ότι τα ρίσκα για τις 130 μεγάλες τράπεζες που εποπτεύει «δεν έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2014»

O SSM ζητά ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών

Ο ενιαίος τραπεζικός εποπτικός μηχανισμός (SSM) έχει ζητήσει από τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια κατά 0,5% κατά μέσο όρο.

Όπως μεταδίδει η WSJ, o SSM προειδοποίησε σε έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή ότι τα ρίσκα για τις 130 μεγάλες τράπεζες που εποπτεύει «δεν έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2014».

Eίναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια ενιαία εξέταση των ρίσκων για τις μεγαλύτερες τράπεζες του μπλοκ των 19, καθώς ως τώρα ο έλεγχος γινόταν από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Η έκθεση έχει σαν στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει βρεθεί υπό πίεση τις τελευταίες εβδομάδες. Ο δείκτης MSCI Europe Financials έχει υποχωρήσει πάνω από 15% φέτος.

Ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ καλεί τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης να αυξήσουν τα κεφάλαια CET1 στο 9,9% από 09,6% το 2014 και να θέσουν στην άκρη επιπρόσθετα κεφάλαια 0,2% ως «μαξιλάρι» για τον κίνδυνο που δημιουργούν συστημικά σημαντικοί θεσμοί.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, πέντε τράπεζες δεν είχαν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν τα υφιστάμενα όρια. Ο SSM δεν αναφέρει τα ονόματα των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι στις 130 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης συμπεριλαμβάνονται και οι τέσσερις ελληνικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v