Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Bλέπει αύξηση των κινδύνων για πληθωρισμό

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ βλέπουν αυξημένη πιθανότητα, η οικονομία της ευρωζώνης να παραμείνει σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού για παρατεταμένο διάστημα. Φόβοι για απότομη προσγείωση της Κίνας. Πιέσεις για ανάληψη προληπτικής δράσης.

EKT: Bλέπει αύξηση των κινδύνων για πληθωρισμό

Oι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί και ορισμένοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ της ανάληψης δράσης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη. 

H αδύναμη αύξηση των μισθών δείχνει ήδη ότι οι χαμηλές τιμές στο αργό πετρέλαιο μεταδίδονται και σε υπόλοιπα αγαθά, ενώ η Κίνα μπορεί να οδηγηθεί σε μια απότομη προσγείωση, αναφέρεται στα πρακτικά.

«Υπήρξαν και πάλι ισχυρότερα σημάδια ότι οι διαδοχικές υποβαθμίσεις των προοπτικών του πληθωρισμού επηρεάζουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα η οικονομία της ευρωζώνης να παραμείνει σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», σημειώνεται στα πρακτικά. 

«Η πιο αδύναμη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη στους μισθούς, σε συνδυασμό με την υποχώρηση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, μπορεί να σηματοδοτεί και αυξημένα ρίσκα για δευτερογενείς συνέπειες», σύμφωνα με το κείμενο των πρακτικών.

Μια μερίδα αξιωματούχων υποστήριξαν ότι με τα ρίσκα να αυξάνονται, η ΕΚΤ πρέπει να δράσει προληπτικά αντί να περιμένει μέχρι να εκδηλωθούν πλήρως.

«Μια πιο παρατεταμένη απόκλιση από τον στόχο για τον πληθωρισμό μπορεί να παρερμηνευθεί ως έλλειψη βούλησης για δράση», σημείωσαν ορισμένοι αξιωματούχοι στη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v