Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νταβούτογλου: Το YPG πίσω από την επίθεση στην Άγκυρα

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως η χθεσινή επίθεση στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε από το συριακό κουρδικό YPG σε συνεργασία με αντάρτες του PKK στην Τουρκία. Έκρηξη σε στρατιωτικό όχημα στο Ντιγιάρμπακιρ, με επτά νεκρούς.

Νταβούτογλου: Το YPG πίσω από την επίθεση στην Άγκυρα

Μέλος των Κούρδων ανταρτών του YPG πραγματοποίησε την επίθεση στην Άγκυρα χθες, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κατά τον ίδιο, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από το συριακό κουρδικό YPG σε συνεργασία με αντάρτες του PKK στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, έχουν αναγνωριστεί οι δράστες και έχουν συλληφθεί εννέα άτομα. 

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως η βομβιστική επίθεση δείχνει πως το συριακό κουρδικό YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και πως αναμένει να υπάρξει συνεργασία των συμμάχων κατά του YPG.

O Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως το συριακό καθεστώς είναι άμεσα υπεύθυνο για την επίθεση στην Άγκυρα και προειδοποίησε τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει το YPG κατά της Τουρκίας.

Τόνισε, δε, πως η Τουρκία θα συνεχίσει να βάλλει κατά θέσεων του YPG στη Συρία.

Χθες το βράδυ, παγιδευμένο όχημα εξερράγη την ώρα που στρατιωτικά λεωφορεία κινούνταν κοντά στην έδρα του γενικού επιτελείου στρατού στο κέντρο της Άγκυρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 28 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 61.

Ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη δεν υπάρχει, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι διαφωνούν για το εάν είναι το Ισλαμικό Κράτος ή το PKK.

Νωρίτερα σήμερα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε ότι την επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποίησε ένας Σύρος, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τα αποτυπώματά του. Η εφημερίδα δεν αναφέρει την πηγή της είδησης, η οποία δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα. Ως βομβιστής φέρεται ο Σάλιχ Νέκαρ, που εκτιμάται ότι εισήλθε στην Τουρκία μαζί με πρόσφυγες από τη Συρία.

Η συλλογή των αποτυπωμάτων του έγινε κατά την είσοδό του στην Τουρκία κι έτσι έγινε δυνατός ο εντοπισμός της ταυτότητάς του από την αστυνομία, υποστηρίζει η Yeni Safak στη διαδικτυακή της σελίδα. Αναφέρεται επίσης ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κοντά στο αρχηγείο του στρατού, στο κοινοβούλιο, αλλά και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, είχε νοικιαστεί στη Σμύρνη πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat, ανώτατο στέλεχος των Κούρδων ανταρτών του PKK δήλωσε πως δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα και πως θα μπορούσε να είναι αντίποινα για τις σφαγές στο Κουρδιστάν. Κατά τον ίδιο, οι αντάρτες του PKK θα είναι πιο ενεργοί την ερχόμενη περίοδο σε βουνά και πόλεις, τονίζοντας ωστόσο πως δεν επιθυμούν να φέρουν τον πόλεμο στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τουρκικά μαχητικά, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας που επικαλείται το Reuters, βομβάρδισαν στρατόπεδα του PKK στο βόρειο Ιράκ χθες το βράδυ. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε τις επιθέσεις, λέγοντας πως σκοτώθηκαν 60-70 αντάρτες κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Έκρηξη σε κομβόι στο Ντιγιάρμπακιρ

Εν τω μεταξύ, μόλις μία ημέρα μετά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Άγκυρα, έκρηξη σημειώθηκε σε στρατιωτικό όχημα στη νοτιοανατολική Τουρκία. 

Σύμφωνα με πηγές του τομέα ασφαλείας που επικαλείται το Reuters, βόμβα που πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο εξερράγη την ώρα που το όχημα βρισκόταν καθ' οδόν, στην εθνική οδό που συνδέει το Ντιγιάρμπακιρ με το Λίτζε.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας.

Αναβολή επίσκεψης Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Το τουρκικό Ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε ήδη απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών για την επίθεση.

Σε ανακοίνωσή του, ο τουρκικός στρατός χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια την επίθεση και υπογράμμισε πως η έκρηξη είχε στόχο στρατιωτικά λεωφορεία στα οποία επέβαινε προσωπικό του στρατού.

Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας ανέφερε πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπεύθυνοι για τη βομβιστική επίθεση είναι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση.

Η Τουρκία θα εξασκεί παντού και πάντα το νόμιμο δικαίωμά της να αμύνεται, δήλωσε σε ανακοίνωσή του μετά την επίθεση στην Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν.

«Η αποφασιστικότητά μας να απαντούμε σε αυτές τις επιθέσεις, που έχουν στόχο την ενότητά μας και το μέλλον μας, αυξάνεται», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και τόνισε ότι οι απώλειες της Τουρκίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας δοκιμάζουν την υπομονή της χώρας. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε αυτά τα πιόνια και στις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους», κατέληξε ο Ερντογάν.

Ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας καταδικάζει έντονα την επίθεση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε σε δηλώσεις του πως καταδικάζει τους δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας και τους ηθικούς αυτουργούς της, ενώ ο υπουργός Δασών Βεϊσέλ Έρογλου είπε πως «πρόκειται για ενέργεια τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε ότι «η τρομοκρατία χτύπησε στην Άγκυρα. Το γεγονός ότι το χτύπημα έγινε σε πολυσύχναστο σημείο δείχνει για άλλη μια φορά την προδοσία που εμπεριέχει η τρομοκρατία».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v