Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BP: Πτώση 91% στα κέρδη το δ' τρίμηνο

Τα κέρδη της εταιρίας εμφάνισαν ετήσια πτώση για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν οδηγήσει την αγοραία αξία της BP κάτω των 100 δισ. δολαρίων, ενώ περικόπτει δαπάνες, εξαλείφει θέσεις εργασίας και αναβάλει πρότζεκτς.

BP: Πτώση 91% στα κέρδη το δ τρίμηνο

Η BP ανακοίνωσε πτώση 91% στα κέρδη κατά το τέταρτο τρίμηνο, αφού οι μέσες τιμές του αργού έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Πρόκειται για τα χειρότερα αποτελέσματα της τελευταίας 20ετίας καθώς συνολικά για το 2015 καταγράφεται απώλεια 6,5 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα προσαρμοσμένα κέρδη 4ου τριμήνου ήταν συνολικά 196 εκατ. δολάρια, έναντι μιας μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 814,7 εκατ. δολάρια και κερδών 2,24 δισ. δολαρίων το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Κατά το τέταρτο τρίμηνο, τα κέρδη σημείωσαν ετήσια πτώση για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η κατάρρευση στο αργό έχει οδηγήσει την αγοραία αξία της BP κάτω των 100 δισ. δολαρίων, για πρώτη φορά από το 2010 και την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Bob Dudley, έχει περικόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες, έχει εξαλείψει χιλιάδες θέσεις εργασίας και αναβάλει πρότζεκτς, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τον ισολογισμό. Σύμφωνα με τη Barclays, ο Dudley ήταν ένας από τους πρώτους του κλάδου που άρχισε να προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη βουτιά στο πετρέλαιο και αυτό θέτει την BP σε μια καλύτερη συγκριτικά θέση.

Η εταιρία άρχισε να περικόπτει κόστη και να πουλά περιουσιακά στοιχεία μετά την πετρελαιοκηλίδα. Τον Οκτώβριο μείωσε την πρόβλεψή της για την κεφαλαιακή επένδυση του 2015 σε περίπου 19 δισ. δολάρια, αφού επένδυσε περίπου 23 δισ. το 2014. Όπως ανακοίνωσε, αναμένει να ξοδέψει 17 με 19 δισ. φέτος, μέχρι το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v