Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά δύο ετών οι ιρανικές εξαγωγές αργού

Η αγορά παρακολουθεί στενά το ρυθμό επιστροφής του Ιράν, ενώ οι αυξημένες αποστολές προσθέτουν σε ένα πλεόνασμα που οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει στο ένα εκατ. βαρέλια/ημέρα. Η χώρα εντείνει την παραγωγή και πουλά αποθηκευμένο πετρέλαιο.

Σε υψηλά δύο ετών οι ιρανικές εξαγωγές αργού

Οι ιρανικές εξαγωγές αργού πρόκειται να αυξηθούν κατά περισσότερο από ένα πέμπτο τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από πηγή που επικαλείται το Reuters και αποκαλύπτει πως η Τεχεράνη εντείνει τις πωλήσεις μετά την άρση των κυρώσεων.

Τα εν λόγω στοιχεία αποτελούν την πρώτη ένδειξη μιας αναζωπύρωσης των αποστολών αργού, καθώς ο παραγωγός του ΟΠΕΚ αρχίζει να αυξάνει την παραγωγή και πουλά πετρέλαιο που συσσωρευόταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι συνολικές εξαγωγές της ισλαμικής χώρας θα είναι περίπου 1,44 εκατ. βαρέλια/ημέρα το Φεβρουάριο και περίπου 1,5 εκατ. τον Ιανουάριο. Αυτά τα επίπεδα αποστολών θα είναι πάνω από 20% υψηλότερα σε σχέση με τις μέσες ημερήσιες εξαγωγές του περασμένου έτους.

Η αγορά παρακολουθεί στενά το ρυθμό με τον οποίο επιστρέφει το Ιράν στην αγορά, δεδομένου του παγκόσμιου κορεσμού που έχει στείλει τις τιμές 70% κάτω από τα μέσα του 2014. Ελπίδες πως άλλοι κορυφαίοι παραγωγοί όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα συνεργαστούν ώστε να περιορίσουν την παραγωγή, βοήθησαν στην αύξηση της τιμής αυτή την εβδομάδα.

Οι αυξημένες αποστολές από το Ιράν προσθέτουν σε ένα πλεόνασμα πετρελαίου που οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει περίπου στο ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα. «Ήταν αναμενόμενο το ότι το Ιράν θα αύξανε τις εξαγωγές του το συντομότερο δυνατό», σχολίασε ο Tony Nunan, διαχειριστής κινδύνων στη Mitsubishi Corp, προσθέτοντας ότι «από φυσικής απόψεως μπορούν να το κάνουν γιατί έχουν τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα στην αποθήκευση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v