Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ο νέος αγαπημένος φορολογικός παράδεισος του κόσμου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιστέκονται στα νέα πρότυπα του ΟΟΣΑ για δημοσιοποίηση στοιχείων και προσελκύουν τον πλούτο του κόσμου. Η χώρα έχει εξελιχθεί στην «τελευταία λέξη της μόδας στην τραπεζική εχεμύθεια».

ΗΠΑ: Ο νέος αγαπημένος φορολογικός παράδεισος του κόσμου

«Νέα Ελβετία» αποκαλούν κάποιοι τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αφού κατσάδιαζαν για χρόνια ολόκληρα τις άλλες χώρες που βοηθούσαν πλούσιους Αμερικανούς να κρύβουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, έχουν εξελιχθεί σε κορυφαίο φορολογικό παράδεισο και καταφύγιο εχεμύθειας για τους πλούσιους του εξωτερικού.

Όπως τονίζει το Bloomberg, αντιστεκόμενη στα νέα παγκόσμια πρότυπα δημοσιοποίησης στοιχείων, η χώρα δημιουργεί μια νέα «καυτή αγορά» και προσελκύει τον πλούτο του κόσμου. Όλοι, από δικηγόροι του Λονδίνου μέχρι ελβετικές εταιρίες καταπιστευμάτων αναλαμβάνουν δράση βοηθώντας τους πλούσιους του πλανήτη να μεταφέρουν λογαριασμούς από μέρη όπως οι Μπαχάμες και οι βρετανικές Παρθένοι Νήσοι στη Νεβάδα, το Ουαϊόμινγκ και την Νότια Ντακότα.

«Πόσο ειρωνικό –όχι, πόσο διεστραμμένο- το ότι οι ΗΠΑ που έχουν σταθεί τόσο φαρισαϊκές στην καταδίκη των ελβετικών τραπεζών, έχουν γίνει η τελευταία λέξη της μόδας στην τραπεζική εχεμύθεια», έγραψε ο Peter A. Cotorceanu, δικηγόρος στην Anaford με έδρα τη Ζυρίχη. Οι ΗΠΑ «είναι στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος στον κόσμο», τόνισε και ο Andrew Penney της Rothschild.

«Τα Καϋμάν ισοπεδώθηκαν το Δεκέμβριο», ανέφερε η Alice Rokahr, προεδρος της Trident Trust στη Νότια Ντακότα, προσθέτοντας ότι «ήταν έκπληξη το πόσοι έρχονται που είχαν πριν ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά θέλουν να φύγουν από την Ελβετία».

Πάντως, το δημοσίευμα επισημαίνει πως κανείς δεν περιμένει να εξαφανιστούν οι παράδεισοι σύντομα. Οι ελβετικές τράπεζες εξακολουθούν να διατηρούν περίπου 1,9 τρισ. σε περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες των λογαριασμών στις χώρες τους. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο το πόσες από τις 100 χώρες και δικαιοδοσίες που έχουν υπογράψει τα νέα πρότυπα του ΟΟΣΑ, πράγματι θα τα τηρήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v