Βρυξέλλες: Πρόταση για μεγαλύτερη διαφάνεια στα συμβόλαια με Gazprom

Την δυνατότητα να ελέγχει τα συμβόλαια που υπογράφουν κράτη μέλη με την Gazprom προτού υπογραφούν θέλει να αποκτήσει η Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν δει οι Financial Times.

Βρυξέλλες: Πρόταση για μεγαλύτερη διαφάνεια στα συμβόλαια με Gazprom

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την ανάληψη νέων εξουσιών που θα τους επιτρέψουν να εξετάζουν και να εγκρίνουν συμβόλαια παροχής φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ρωσία και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτού αυτά υπογραφούν.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί ότι η Μόσχα έχει καταχραστεί την δεσπόζουσα θέση της στην προμήθεια φυσικού αερίου, αναγκάζοντας τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να υπογράψουν συμβόλαια με παράνομους όρους.

Η Κομισιόν θα καταθέσει τον επόμενο μήνα πρόταση με βάση την οποία τρεις ή τέσσερις από τους αξιωματούχους της θα εξετάζουν όλα τα συμβόλαια με ευρωπαϊκά κράτη.

Με βάση έγγραφα που έχουν δει οι Financial Times, η Κομισιόν θέλει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. «να υποβάλλουν τις ενδοκυβερνητικές συμφωνίες στην Κομισιόν για ex ante αξιολόγηση». «Αυτό θα ενισχύσει την σωστή λειτουργεία της εσωτερικής αγοράς και την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.» σημειώνεται στα έγγραφα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v