Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αραβική…μάχη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ΟΜΧ, LSE

Το 50% σχεδόν του LSE βρίσκεται πλέον στα χέρια δύο ανταγωνιστικών αραβικών κρατών, που μάχονται να αποκτήσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια τάση χρηματιστηριακών συγχωνεύσεων. Ενστάσεις από την αμερικανική πλευρά για τη συνεπαγόμενη επένδυση του Ντουμπάι στο Nasdaq.

Αραβική…μάχη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ΟΜΧ, LSE
Ποσοστό περίπου 50% του London Stock Exchange βρίσκεται πλέον στα χέρια δύο ανταγωνιστικών αραβικών κρατών, που μάχονται να αποκτήσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια τάση χρηματιστηριακών συγχωνεύσεων.

Το Qatar Investment Authority και το Borse Dubai κατέχουν πλέον 48% του LSE, έπειτα από μια περίπλοκη σειρά συμφωνιών που επαναθέτουν την ιδιοκτησία ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Το Borse Dubai εξασφάλισε μερίδιο 28% στο LSE στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας με το αμερικανικό Nasdaq, που σχεδιάστηκε για να επιλύσει μακροχρόνια μάχη για τον έλεγχο του σκανδιναβικού χρηματιστηρίου ΟΜΧ.

Με βάση τη συμφωνία το Borse Dubai κατέληξε με ποσοστό 28% στο LSE και σχεδόν 20% στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Παράλληλα το Borse Dubai θα μετονομάσει το Dubai International Financial Exchange σε Nasdaq DIFX και θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα συναλλαγών του αμερικανικού φορέα.

Το Nasdaq από την πλευρά του θα αγοράσει το μερίδιο του Borse Dubai στο OMX και θα αναλάβει τον έλεγχο του σκανδιναβικού χρηματιστηρίου.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Qatar Investment Authority, επενδυτικός βραχίονας της κυβέρνησης του Κατάρ, επιβεβαίωσε ότι έχει εξαγοράσει μερίδιο 20% στο LSE, δημιουργώντας την πιθανότητα νέας επιθετικής προσφοράς προς το LSE για πέμπτη φορά σε τρία χρόνια.

Παράλληλα αγόρασε το 10% του ΟΜΧ, σε μια κίνηση που θεωρείται ένδειξη ότι θα καταθέσει ανταγωνιστική προσφορά και για τον φορέα της Στοκχόλμης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κ. George W. Bush δήλωσε πάντως χθες ότι η προτεινόμενη επένδυση από το κρατικού ελέγχου Borse Dubai στο αμερικανικό χρηματιστήριο θα τεθεί υπό το μικροσκόπιο των νόμων περί εθνικής ασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v