Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

N.Sarkozy: Περικοπές 22.000 θέσεων στο Δημόσιο

Περικοπές περισσότερων από 22.000 θέσεων εργασίας ανήγγειλε ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Nicolas Sarkozy στον δημόσιο τομέα, μία μέρα μετά την ανακοίνωση κατάργησης συνταξιοδοτικών επιδομάτων για 500.000 εργαζομένους κυρίως στους κλάδους μεταφορών.

N.Sarkozy: Περικοπές 22.000 θέσεων στο Δημόσιο
Περικοπές περισσότερων από 22.000 θέσεων εργασίας ανήγγειλε ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Nicolas Sarkozy στον δημόσιο τομέα, προσδιορίζοντας ότι δεν θα αντικατασταθούν χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν τον επόμενο χρόνο.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας μεταρρύθμισης του γαλλικού δημοσίου, ο κ. Sarkozy ανήγγειλε μία μέρα πριν πρόγραμμα κατάργησης συνταξιοδοτικών επιδομάτων για 500.000 εργαζομένους κυρίως στους κλάδους μεταφορών.

Τα σωματεία των εν λόγω κλάδων χαρακτήρισαν τα μέτρα απαράδεκτα και εξήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις τον επόμενο μήνα. Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών προνομίων έχουν ”ρίξει” προηγούμενες γαλλικές κυβερνήσεις.

Μιλώντας σε ινστιτούτο δημόσιας διοίκησης στη Νάντη, ο Γάλλος Πρόεδρος προσδιόρισε τα μεγέθη των περικοπών, δηλώνοντας ότι ”ήρθε η ώρα να γίνει πιο αποδοτικό το γαλλικό δημόσιο των 5,2 εκατομμυρίων υπαλλήλων”.

”Θέλω ένα μικρότερο αλλά καλοπληρωμένο δημόσιο τομέα” τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, που μεταξύ άλλων πρότεινε κατοχύρωση του δικαιώματος υπερωριακής απασχόλησης με αυξημένες αμοιβές και πληρωμή των υπαλλήλων με αξιοκρατικά κριτήρια.

Η ομιλία του Γάλλου Προέδρου προκάλεσε την άμεση αντίδραση των συνδικάτων, που μίλησαν για ”κήρυξη πολέμου” και υπογράμμισαν ότι ο κ. Sarkozy δεν έχει συνομιλήσει με τα σωματεία.

Ο κ. Sarkozy σημείωσε από την πλευρά του ότι θα τηρήσει τη δέσμευση να προσλάβει νέους υπαλλήλους σε ποσοστό μικρότερο από το ήμισυ όσων συνταξιοδοτούνται έως το τέλος της θητείας του το 2012.

Σε ομιλία του μία μέρα πριν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, χαρακτηρίζοντάς το οικονομικά μη βιώσιμο, άδικο και αποθαρρυντικό για την εργασία και επιβεβαίωσε την πρόθεση κατάργησης των ειδικών συνταξιοδοτικών προνομίων που απολαμβάνουν 1,1 εκατομμύριο εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στο φυσικό αέριο, στην ηλεκτροδότηση, στις σιδηροδρομικές και στις δημόσιες μεταφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v