Οι εταιρίες πετρελαίου κόβουν 170 δισ. σε πρότζεκτ το 2016-2020

Ο αντίκτυπος των χαμηλών τιμών είναι πολύ σκληρός για τα εταιρικά σχέδια, αφού 68 μεγάλα πρότζεκτ έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί από το 2014 και μετά. Το αρχικό κούρεμα σε επιλεκτικές δαπάνες έχει εξελιχθεί σε «πλήρη χειρουργική επέμβαση».

Οι εταιρίες πετρελαίου κόβουν 170 δισ. σε πρότζεκτ το 2016-2020

Πρότζεκτ πετρελαίου και αερίου, αξίας 380 δισ. δολαρίων έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί από το 2014 καθώς οι εταιρίες μειώνουν επιθετικά τα κόστη για να επιβιώσουν από την κατάρρευση τιμών, περιλαμβανομένων και 170 δισ. δολαρίων σε πρότζεκτ που είχαν προγραμματιστεί μεταξύ 2016 και 2020, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η συμβουλευτική εταιρία στην ενέργεια Wood Mackenzie.

Σύμφωνα με το Reuters, οι τιμές του αργού έχουν πέσει κατά 70% από τα μέσα του 2014 και μετά, σε μόλις άνω των 30 δολαρίων το βαρέλι. Η αυξημένη παραγωγή παγκοσμίως αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα χωρίς αγοραστή, αφού η ζήτηση -ιδιαίτερα στην Ασία, που κάποτε αναπτυσσόταν ραγδαία- επιβραδύνεται αισθητά.

Οι εταιρίες πετρελαίου και αερίου εστιάζουν στην επιβίωσή τους. «Ο αντίκτυπος των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου έχει σταθεί πολύ σκληρός για τα εταιρικά σχέδια. Αυτό που ξεκίνησε στα τέλη του 2014 ως κούρεμα σε επιλεκτικές δαπάνες για πρότζεκτ εξερεύνησης και προανάπτυξης, έχει μετατραπεί σε πλήρη χειρουργική επέμβαση για το κόψιμο όλων των μη απαραίτητων λειτουργικών και κεφαλαιουχικών δαπανών», τόνισε ο Angus Rodger, αναλυτής της WoodMac.

Η έκθεση ήρθε ενώ πριν λίγες μέρες η Barclays ανέφερε πως οι εταιρίες πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως σχεδιάζουν να μειώσουν τη δαπάνη για εξερεύνηση και παραγωγή μέχρι και 20% το 2016. Η WoodMac συμπλήρωσε ότι ένα σύνολο 68 μεγάλων πρότζεκτ -που αντιστοιχούν συνολικά σε αποθέματα περίπου 28 δισ. βαρελιών πετρελαίου- έχουν αναβληθεί από το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v