Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RBS: Το 2016 θα είναι δραματική χρονιά για τους επενδυτές

Πουλήστε τα πάντα εκτός από ομόλογα υψηλής ποιότητας, είναι η συμβουλή της RBS στους πελάτες της για το 2016. Προειδοποιεί για πτώση έως και 20% στις μετοχές. Έως και στα 16 δολάρια μπορεί να βουτήξει το αργό πετρέλαιο.

RBS: Το 2016 θα είναι δραματική χρονιά για τους επενδυτές

Oι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με μια «δραματική χρονιά», όπου οι χρηματιστηριακές αγορές μπορεί να υποχωρήσουν έως και 20% και το πετρέλαιο να βουτήξει στα 16 δολάρια, προειδοποιούν σε έκθεσή τους αναλυτές της RBS.

«Πουλήστε τα πάντα εκτός από ομόλογα υψηλής ποιότητας. Μιλάμε για επιστροφή κεφαλαίου και όχι για απόδοση του κεφαλαίου. Σε μια αίθουσα γεμάτη κόσμο, οι πόρτες εξόδου είναι μικρές», αναφέρουν σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η RBS υποστηρίζει πως η σημερινή κατάσταση θυμίζει το 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers προκάλεσε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτή τη φορά η Κίνα θα είναι η εστία από την οποία θα ξεκινήσει η κρίση.

«Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια τεράστια διόρθωση και θα οδηγήσει σε φαινόμενο χιονοστιβάδας. Οι μετοχές και η πίστωση έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα», σημειώνει ο Andrew Roberts, chief credit officer της RBS.

Σύμφωνα με τον κ. Roberts, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές μπορεί να πέσουν από 10 έως 20%, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της πρωτοκαθεδρίας των εταιρειών εμπορευμάτων στον δείκτη. «Το Λονδίνο είναι ευάλωτο σε αρνητικά σοκ», τονίζει.

«Υποψιαζόμαστε ότι το 2016 θα χαρακτηριστεί από την απόδοση μεγαλύτερης έμφασης στο πώς θα γίνει η έξοδος από θέσεις στις τρεις βασικές κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού που επωφελήθηκαν από την ποσοτική χαλάρωση: 1)τις αναδυόμενες αγορές, 2) το χρέος, 3) τις μετοχές. Τα ρίσκα είναι υψηλά», προειδοποιεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v