Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα παράξενα του χαλκού

Πού αποδίδουν οι αναλυτές την πτώση των τιμών του χαλκού και γιατί εκτιμουν ότι η υποχώρησή τους αποτελεί προσωρινό φαινόμενο. Γιατί η Κίνα συνεχίζει τις επενδύσεις σε μεταλλεία χαλκού.

Τα παράξενα του χαλκού

Για πολλούς ο χαλκός είναι ένα μέταλλο «προφήτης», αφού οι τιμές του έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογηθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας. Και αυτό διότι το μέταλλο αυτό έχει ευρεία βιομηχανική χρήση.

Ο χαλκός χρησιμοποιείται σχεδόν στα πάντα: καλώδια, σωλήνες, κατασκευαστικά έργα, συστήματα θέρμανσης και ψύξης.

Παρ' όλα αυτά η τιμή του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και πλέον κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα των 4.400 δολαρίων ανά τόνο. Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου οι τιμές υποχωρούσαν. Μάλιστα απέδιδαν την κατρακύλα στην μείωση της ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία.

Το παράξενο όμως είναι ότι παρά την πτώση των τιμών μεγάλα κινέζικα κεφάλαια εξακολουθούν να επενδύουν σε μεταλλεία χαλκού σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται όμως για μία ιστορία που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Η Κίνα προχώρησε σε αγορές μετάλλων το 2009 και το 2010, όταν οι τιμές ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να έχει αποθέματα πρώτων υλών για να καλύψει τη ζήτηση βιομηχανικών προϊόντων που θα έρχονταν με την ανάκαμψη .

Αυτό το σημερινό παιγνίδι αποδίδεται από πολλούς αναλυτές στο γεγονός ότι η πτώση της τιμής είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, καθώς ο χαλκός είναι ένα από τα πιο σταθερά μέταλλα μακροπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής προσπαθεί να εξασφαλίσει την ομαλή προμήθεια όταν η κρίση ξεπεραστεί.

Σημειώνεται ότι η κινέζικη ζήτηση σήμερα αντιπροσωπεύει το 45% της παγκόσμιας ζήτησης για χαλκό και σε αυτήν οφείλεται η αύξηση της κατανάλωσης του χαλκού κατά την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η κρίση του χαλκού θα έχει ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BNP Paribas, η παγκόσμια παραγωγή χαλκού μπορεί να επιβραδύνει απότομα από το 2017, προκαλώντας ένα έλλειμμα εφοδιασμού.

Έτσι, οι Κινέζοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε μεταλλεία χαλκού σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, στο Περού κινεζικά κεφάλαια έχουν επενδύσει στην κατασκευή ενός μεγάλου ορυχείου χαλκού. Μάλιστα το καλοκαίρι, η συγκεκριμένη επένδυση προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων που υποστήριζαν ότι η εξόρυξή του -όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2016- θα μολύνει τις καλλιέργειες και την τοπική παροχή νερού.

Η επένδυση που έγινε από την κινεζική MMG ανέρχεται σε 6,58 δισ. ευρώ, αναμένεται να εξορύξει 200.000 τόνους χαλκού φέτος και 400.000 τόνους το 2017.

Σημειώνεται ότι το Περού είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού στον κόσμο. Πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι ένα ακόμα κινεζικό fund απέκτησε ένα σημαντικό ποσοστό από ένα ρωσικό κοίτασμα χαλκού.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται και η κινεζική εμπλοκή στην Αφρική. Χώρες όπως η Ζάμπια και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), είναι πλούσια σε κοιτάσματα ορυκτών, όπως χαλκός, κοβάλτιο, ψευδάργυρος, χρυσός, ασήμι και ουράνιο. Οι Κινέζοι έχουν χορηγήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για την επισκευή των υποδομών, παίρνοντας ως εγγύηση τους φυσικούς πόρους.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v