Για τις οικονομίες που σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, το 2016 πιθανότατα θα φέρει περισσότερη απογοήτευση, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του Bloomberg.
Η πλούσια σε πετρέλαιο Βενεζουέλα θα συρρικνωθεί κατά 3,3% φέτος, ενώ πρόκειται για τη χειρότερη πρόβλεψη μεταξύ των 93 χωρών που περιλήφθηκαν στην ανάλυση του πρακτορείου. Ακολουθούν η υποβαθμισμένη Βραζιλία, η φορτωμένη χρέη Ελλάδα και η Ρωσία που έχει καταρρακωθεί από τα εμπορεύματα.
Το club της ύφεσης
Το club στο οποίο κανείς δεν θέλει να μπει, δεν παρουσιάζει εκπλήξεις. Πέντε οικονομίες εμφανίζουν 50% πιθανότητα να βρεθούν σε ύφεση κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 12 μήνες: η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ταϊβάν. Η ετήσια ανάπτυξη της τελευταίας επιβραδύνθηκε δραματικά από 4% το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε -0,6% το τρίτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στην Κίνα.
Η Ουκρανία, παρότι αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 1,2% φέτος, είναι μία από τις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις το 2015 και εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως το κράτος έχει μια πιθανότητα 60% να μπει σε ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Ευρώπη
Η Ελλάδα δεν βγήκε από τη ζώνη του ευρώ και κατάφερε να ανακεφαλαιώσει τον τραπεζικό της τομέα, ωστόσο το 2016 εξακολουθεί να είναι γεμάτο προκλήσεις. Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,8%, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την αποπληρωμή των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρωστάει η χώρα. Αν προσθέσουμε και τους πρόσφυγες που διαφεύγουν τη βία και τον πόλεμο από τη Συρία, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.
Η Ρωσία θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος μετά τη συρρίκνωση της τάξης περίπου του 3,6% τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, αλλά φαίνεται πως θα ξεπεράσει ένα ζωτικής σημασίας σημείο αυτού που θεωρείται η πλέον μακρά ύφεση της χώρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι κυρώσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αντιστοιχεί στο 40% των εσόδων της κυβέρνησης, έχουν επηρεάσει την οικονομία.
Η Φινλανδία και η Ελβετία επίσης μπήκαν στη λίστα με τις 10 χώρες. Η πρώτη υποφέρει λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και της οικονομικής εξάρτησής της από τη Ρωσία, ενώ η δεύτερη ακόμη παραπαίει από μια απροσδόκητη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να θέσει πλαφόν στο νόμισμα, πλήττοντας τις εξαγωγές και τον τουρισμό.
Λατινική Αμερική
Η προοπτική είναι φρικτή για την υποβαθμισμένη Βενεζουέλα: από ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως φάρμακα, μέχρι την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου που αντιστοιχεί στο 95% των εξαγωγών της χώρας, το κράτος έχει μπροστά του ένα τρίτο συνεχόμενο έτος αρνητικού ΑΕΠ.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σε άλλες περιοχές της ηπείρου. Η πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Βραζιλίας για το 2016, σε συνδυασμό με την πτώση του περασμένου έτους, βάζει τη χώρα στην πιο βαθιά της κρίση τουλάχιστον από το 1901. Δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη υποβαθμίσει το κυβερνητικό χρέος της σε «junk».
Στη γειτονική Αργεντινή, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι οδηγεί τη χώρα σε νέα κατεύθυνση, προκειμένου να αποφύγει την οικονομική καταστροφή και να αποτρέψει μια πτώση στο ΑΕΠ φέτος. Έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα που στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας.
Ασία
Η Ιαπωνία, που πλήττεται από τα επίπεδα του πληθωρισμού της, προβλέπεται πως θα αναπτυχθεί κατά 1% φέτος, ενώ έρχεται πολύ πίσω σε σχέση με πολλούς από τους γείτονές της που κατάφεραν να μπουν στην προβλεπόμενη λίστα με τα κράτη με τις καλύτερες επιδόσεις για το 2016.
Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε πρόσφατα έναν προϋπολογισμό-ρεκόρ για το επόμενο οικονομικό έτος, ποντάροντας στη δημοσιονομική τόνωση και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Αυτοί είναι οι 10 μεγαλύτεροι χαμένοι για το 2016: