Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Παραμένει ο προβληματισμός για τον πληθωρισμό

Οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν μεν ομόφωνα για την αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ωστόσο τα πρακτικά της συνεδρίασης δείχνουν πως ορισμένα στελέχη εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία του πληθωρισμού.

Fed: Παραμένει ο προβληματισμός για τον πληθωρισμό

Οι policymakers της Federal Reserve αποφάσισαν τον περασμένο μήνα να αυξήσουν τα επιτόκια, καθώς σχεδόν όλοι τους είχαν την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, ωστόσο ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχία ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να «κολλήσει» σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είναι πλέον λελογισμένα πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα προς το 2%», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed της 15ης-16ης Δεκεμβρίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Ωστόσο, «ορισμένα μέλη δήλωσαν πως η απόφασή τους για αύξηση του εύρους του στόχου ήταν ριψοκίνδυνη, ιδιαίτερα δεδομένης της αβεβαιότητας αναφορικά με τη δυναμική του πληθωρισμού».

Τα πρακτικά ρίχνουν φως στη διάσταση απόψεων που παραμένει στους κόλπους της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, παρά την ομόφωνη απόφαση των policymakers τον περασμένο μήνα να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 0,25%, την πρώτη αύξηση μετά από μια δεκαετία.

Η διαμάχη αναφορικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στις αποφάσεις για την ταχύτητα αύξησης των επιτοκίων αυτό το έτος.

Η κίνηση για αύξηση του επιτοκίου τον Δεκέμβριο, αν και υπόσχεται σταδιακές μελλοντικές αυξήσεις, ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ αυτών που ήταν έτοιμοι εδώ και μήνες να αυξήσουν τα επιτόκια, και αυτών που αισθάνονται πως η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο από τον αδύναμο πληθωρισμό και την βραδεία παγκόσμια ανάπτυξη.

Σε γενικές γραμμές, οι policymakers της Fed αναμένουν τέσσερις αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης το 2016, όμως τα πρακτικά ξεκαθάρισαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι θα είναι επιφυλακτικοί σε ότι αφορά τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί ο υψηλότερος πληθωρισμός.

«Τα μέλη εξέφρασαν την πρόθεσή τους να παρακολουθήσουν προσεκτικά την πραγματική και προσδοκόμενη πρόοδο προς τον στόχο πληθωρισμού που έχει θέσει η επιτροπή», σημειώνει η Fed στο έγγραφο των πρακτικών.

Τα πρακτικά δίνουν επίσης με λεπτομέρεια τα θετικά στοιχεία που βλέπουν οι policymakers σε μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. Όπως ανέφεραν, η σταδιακή αύξηση θα διατηρήσει για περισσότερο διάστημα τα κίνητρα, δίνοντας ταυτόχρονα περισσότερο χρόνο ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου του 2%, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από τον στόχο της Fed τα τελευταία τρία χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v