Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Praet: Δεν υπάρχει «Plan B» για τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο για να αυξηθεί ο πληθωρισμός και θα συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του 2%, δήλωσε ο Peter Praet.

Praet: Δεν υπάρχει «Plan B» για τον πληθωρισμό

Η χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό, όμως η ΕΚΤ δεν έχει εναλλακτικό «σχέδιο Β», δήλωσε σε συνέντευξή του στο βελγικό περιοδικό Knack το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας, Peter Praet.

Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε πως παραμένει αισιόδοξος ότι τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας που λαμβάνει η ΕΚΤ θα οδηγήσουν υψηλότερα τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι «αν τυπώσεις αρκετό χρήμα, πάντα έχεις πληθωρισμό. Πάντα».

Η ΕΚΤ χαλάρωσε περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική τον προηγούμενο μήνα για να αντιμετωπίσει τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το επιτόκιο καταθέσεών της και παρατείνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά ένα εξάμηνο, μέχρι τον Μάρτιο.

«Δέχομαι πως η πολιτική μας δεν είναι ακόμα επιτυχημένη: ο πληθωρισμός στην Ευρώπη για πολύ καιρό βρίσκεται κοντά στο μηδέν», σημείωσε. Όπως ανέφερε, διάφοροι παράγοντες, κυρίως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για διαμόρφωση του πληθωρισμού κοντά στο 2%.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε αυτός ο μεταβαλλόμενος ορίζοντας να μην βλάψει την αξιοπιστία της ΕΚΤ», πρόσθεσε. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η ΕΚΤ δεν διαθέτει εναλλακτική για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

«Δεν υπάρχει Plan B, υπάρχει μόνο ένα σχέδιο. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανέβει ο πληθωρισμός στο 2%. Αν τυπώσεις αρκετό χρήμα, έχεις πληθωρισμό. Πάντα. Αν, όπως συμβαίνει τώρα, οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων 'κατρακυλούν', τότε είναι πιο δύσκολο να αυξηθεί ο πληθωρισμός».

«Αν μια σειρά τέτοιων γεγονότων συμβούν, τότε μπορείς απλά να αλλάξεις την ημερομηνία μέχρι την οποία θέλεις να πετύχεις υψηλότερο πληθωρισμό».

Σύμφωνα με τον Praet, η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει την χαλαρή νομισματική πολιτική της για όσο χρειαστεί. «Αν δούμε την οικονομική κατάσταση, νομίζω πως η τρέχουσα πολιτική σίγουρα θα υπάρχει μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και παραπέρα αν χρειαστεί», δήλωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v