Citigroup: Οποιαδήποτε αύξηση τιμών στο πετρέλαιο δεν θα κρατήσει

Η Σαουδική Αραβία διατηρεί το πλεόνασμα προσφοράς-ζήτησης στην αγορά. «Μνημειώδες λάθος» η στρατηγική του ΟΠΕΚ, αφού έχει κοστίσει στο καρτέλ 500 δισ. δολάρια φέτος και μάλλον θα κοστίσει άλλα τόσα του χρόνου.

Citigroup: Οποιαδήποτε αύξηση τιμών στο πετρέλαιο δεν θα κρατήσει

Οι τιμές του αργού αντιμετωπίζουν κίνδυνο μεγαλύτερης πτώσης το πρώτο μισό του 2016, με τον ΟΠΕΚ να διατηρεί τις ελπίδες πως θα εκτοπίσει τους ανταγωνιστές του, όπως προειδοποίησε σήμερα ο Tim Evans, αναλυτής στο Citigroup.

«Πράγματι έχουμε αυτή τη στιγμή ένα πλεόνασμα προσφοράς-ζήτησης. Αυτό συνάδει με το μοτίβο (...) ότι οι τιμές θα είναι χαμηλότερες για περισσότερο καιρό», ανέφερε σύμφωνα με το CNBC ο αναλυτής στον τομέα της ενέργειας.

Οι τιμές του αργού βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά πολλών ετών, αλλά η παραγωγή του ΟΠΕΚ είναι σε επίπεδα «πολύ πιο πάνω από πριν ένα χρόνο», πρόσθεσε, τονίζοντας πως, για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος παραγωγός του Οργανισμού, η Σαουδική Αραβία, τον Νοέμβριο παρήγαγε 7% περισσότερο αργό σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, αντισταθμίζοντας μια μείωση στην ανάπτυξη της προσφοράς του αμερικανικού πετρελαίου.

«Αυτό το παραπανίσιο πετρέλαιο του ΟΠΕΚ είναι που μας κρατά σε πλεόνασμα στην αγορά», κατέληξε.

Στο μεταξύ, ο Robert Rapier, ανώτατος επενδυτικός αναλυτής στην Investing Daily, χαρακτήρισε σήμερα τη στρατηγική του ΟΠΕΚ «μνημειώδες λάθος» που έχει κοστίσει στο καρτέλ πετρελαίου περίπου 500 δισ. δολάρια συνολικά, βάσει εκτιμήσεων.

«Προχωρώντας και εντείνοντας αυτή τη στρατηγική, πιθανότατα αυτό θα τους κοστίσει άλλα 500 δισ. τον επόμενο χρόνο, εκτίμησε ο αναλυτής.

Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v