Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα επενδύσουν οι κροίσοι τα λεφτά τους το 2016

Με το βλέμμα στους κεντρικούς τραπεζίτες, οι επενδυτές με κεφάλαια άνω των 25 εκατ. δολαρίων. Ποιες συμβουλές δίνουν επενδυτικοί σύμβουλοι και private banking. Η «αγάπη» για το hedging, η αποστροφή για πετρέλαιο και χρυσό, και η... αξία της υπομονής.

Πώς θα επενδύσουν οι κροίσοι τα λεφτά τους το 2016

Πολλοί επενδυτές θα θυμούνται το 2015 για τη μεταβλητότητά του, τα νεύρα τους να σπάνε από το σασπένς μέχρι την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed αυτό τον μήνα, την κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων, τους φόβους για την επιβράδυνση στην Κίνα και την ελληνική κρίση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το CNBC, σύμβουλοι και επικεφαλής επενδύσεων που εργάζονται για τους πλουσιότερους επενδυτές του κόσμου (αυτούς που διαθέτουν 25-30 εκατ. δολάρια προς επένδυση) προβλέπουν πως η μεταβλητότητα θα παραμείνει και το 2016. Αυτά προβλέπουν οι ίδιοι, αλλά και οι πελάτες εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας που εξυπηρετούν, και έτσι σχεδιάζουν να επενδύσουν κατά το επόμενο έτος.

Απόκλιση στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών

Οι πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών διαφοροποιήθηκαν σημαντικά το 2015 και αυτή η απόκλιση αναμένεται να διατηρηθεί το 2016, εκτιμά ο ανώτατος επενδυτικός αναλυτής της Citi Private Bank, Steven Wieting. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να προσπαθήσουν να πάρουν πιο «εστιασμένα ρίσκα», αφού «ό,τι ξεκίνησε το 2015, δεν τελείωσε το 2015».

Αν και η αμερικανική Fed αύξησε τον Δεκέμβριο τα επιτόκια από χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέχισε να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική. Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας διστάζει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων από τα ιστορικά χαμηλά όπου βρίσκονται και η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξακολουθεί να αγοράζει τεράστια ποσά σε κυβερνητικά ομόλογα, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Πιο θετικοί στα κυβερνητικά ομόλογα

Η Citi Private Bank θεωρεί πως η αμερικανική ανάκαμψη και η παγκόσμια αγορά που εμφανίζει ανοδική πορεία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα είναι πλέον πιο θετική στα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα, με τη Fed να αναμένεται πως θα αυξήσει αργά τα επιτόκια τους μήνες που έρχονται.

Επιπλέον, ο Wieting τόνισε πως οι κροίσοι έχουν την τάση να λειτουργούν πιο μακροπρόθεσμα από άλλους επενδυτές, αν και αυτό δεν σημαίνει πως είναι απρόσβλητοι από τις αναταράξεις που μπορεί να χτυπήσουν τις αγορές. «Οι πελάτες μας μπορούν να έχουν μια κάπως πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση, όχι μόνο να εστιάζουν στις επιδόσεις τριμήνου. Το ευρώ νομίζω πως έπεσε κατά 12% μέσα στο έτος, αλλά εμφάνισε άνοδο 10% για λίγο. Αυτό αποτελεί έκπληξη, αλλά η πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση είναι ότι δεν είναι αναγκασμένοι να αντιδρούν σε αποκλίσεις», ανέφερε.

Αντασφάλιση (hedging)

Η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές το 2015 σημαίνει πως οι πλούσιοι πελάτες είναι πλέον πολύ πιο ανοικτοί σε ασυνήθιστες τεχνικές hedging, σύμφωνα με τον ανώτατο επικεφαλής επενδύσεων για κροίσους στην UBS Wealth Management, Simon Smiles.

Αν και αυτό δεν αποτελεί μεγάλο μέρος των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, είναι πλέον πιο συνηθισμένες οι εξεζητημένες λύσεις με τη χρήση παραγώγων ή του δείκτη μεταβλητότητας VIX, ανέφερε ο επικεφαλής. «Έχουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον από τους πελάτες, για εύρεση έξυπνων αντασφαλίσεων. Κανένας πελάτης δεν θα ενδιαφερόταν για κάποιες πιο εξεζητημένες αντασφαλίσεις πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, αλλά πλέον υπάρχει προθυμία για λιγότερο επικρατούσες ιδέες», τόνισε ο Smiles.

«Κάθε πελάτης» ρωτά...

Τα ακίνητα εξακολουθούν να είναι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για την οποία ρωτούν περισσότερο οι επενδυτές, με σχεδόν κάθε πελάτη να κάνει έρευνα αγοράς, επεσήμανε ο Smiles. Όπως εξήγησε, ένας συνηθισμένος τρόπος επένδυσης για τους κροίσους είναι οι μαζικές συμφωνίες, με τις οποίες μια ομάδα επενδυτών συγκεντρώνει περιουσιακά στοιχεία για να κάνει μια αγορά.

«Οι πλέον μεγάλοι πελάτες θα αγοράσουν το ακίνητο μόνοι τους. Οι μεγάλοι, αλλά όχι οι μεγαλύτεροι πελάτες, τείνουν να είναι πιο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μαζικές συμφωνίες. Οι μικρότεροι επενδυτές τείνουν να προσεγγίζουν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και το ιδιωτικό χρέος», πρόσθεσε ο επικεφαλής.

Η Colliers International εκτιμά πως μέχρι και 400 δισ. δολάρια σε θεσμική χρηματοδότηση θα μπορούσε να μετακινηθούν προς τα ακίνητα μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να σταθεροποιήσουν τις αποδόσεις.

Αγαπημένες εναλλακτικές

Οι εξαιρετικά πλούσιοι επενδυτές είναι γενικά πιο ανοικτοί σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, περιλαμβανομένων hedge funds, μετοχών και χρέους, υπογράμμισε ο Wieting. «Με τον επενδυτικό κύκλο στις χρηματοπιστωτικές αγορές να είναι πλέον στα όψιμα στάδιά του, οι αποτιμήσεις πολλών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται ή πλησιάζουν σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ εν μέσω ενός περιβάλλοντος αυξανόμενης μεταβλητότητας στις αγορές», υποστήριξε ο Wieting, προσθέτοντας ότι αυτό έχει αυξήσει την ελκυστικότητα κάποιων εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων.

Όπως ανέφερε, οι επενδυτές έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη μονιμότητα των επενδύσεων και το πόσο καιρό επιθυμούν να παραμείνουν αφοσιωμένοι σε αυτές: «Στην πραγματικότητα, δείτε τε ως μη ρευστοποιημένες. Αν ανησυχείτε για το νχρόνο ρευστοποίησης της επένδυσης και για το πότε να βγείτε, δεν θα έχετε την καλύτερη ευκαιρία για απόδοση. Για το μέρος του χαρτοφυλακίου στο οποίο η διάρκεια της επένδυσης είναι απόλυτα ανοικτή, στην πραγματικότητα μπορείτε να έχετε καλύτερες αποδόσεις».

Ούτε πετρέλαιο, ούτε χρυσός

Οι τιμές του πετρελαίου είναι κάτω 30 με 35% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ το παραδοσιακό «καταφύγιο» του χρυσού έχει πέσει κατά 17% από τα υψηλά του στα τέλη Ιανουαρίου. Η UBS Wealth Management μείωσε στο μηδέν τη στρατηγική τοποθέτησή της σε εμπορεύματα πριν από δύο χρόνια, επομένως οι πελάτες της δεν έχουν έκθεση σε αυτή την κατηγορία από τα χρήματα που διαχειρίζεται η τράπεζα.

Ο Smiles ανέφερε πως υπάρχει αρκετή υποχώρηση από πελάτες αυτή τη στιγμή και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον χρυσό, με τον οποίο πολλοί επενδυτές έχουν συναισθηματικό δέσιμο. «Δεν είχαμε ιδέα πως τα εμπορεύματα θα έπεφταν τόσο πολύ τα τελευταία δύο χρόνια (...) από εδώ και πέρα, εξακολουθούμε να έχουμε μηδέν», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v