Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CNBC: Τι δώρο θα ήθελαν οι κεντρικοί τραπεζίτες για τις εορτές

Άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες χρειάζονται υψηλότερους μισθούς, άλλοι υψηλότερη καταναλωτική δαπάνη και άλλοι χαμηλότερη ανεργία. Όλοι, σύμφωνα με το CNBC, θέλουν τόνωση της οικονομίας και ανάκαμψη.

CNBC: Τι δώρο θα ήθελαν οι κεντρικοί τραπεζίτες για τις εορτές

Με την παγκόσμια ανάπτυξη να διατηρεί την επιβράδυνσή της, οποιαδήποτε θετικά δεδομένα θα αποτελούσαν για τους κεντρικούς τραπεζίτες το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο, τονίζει το CNBC, που παρουσιάζει τι θα 

Mark Carney της Τράπεζας της Αγγλίας: Υψηλότεροι μισθοί

Οι υψηλότεροι μισθοί θα ήταν το καταλληλότερο δώρο για την Τράπεζα της Αγγλίας και το διοικητή της, Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος θα επιθυμούσε να δει μια αύξηση 3% στην ανάπτυξη των μισθών μέχρι το τέλος του έτους, πριν εξετάσει την αύξηση του βρετανικού βασικού επιτοκίου.

Αν και η Βρετανία έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία στο 5,2% -το χαμηλότερο επίπεδό της από το 2006- ο πληθωρισμός των μισθών έχει παραμείνει πεισματικά χαμηλός με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία να καταγράφει ανάπτυξη μόλις 2%, περιλαμβανομένων των μπόνους, τους τρεις μήνες μέχρι τον Οκτώβριο.

Elvira Nabiullina της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας: Υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο

Παρότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως η οικονομική κρίση έχει φτάσει στο peak της, η κεντρική τράπεζα θα χαιρόταν με μια υψηλότερη τιμή στο πετρέλαιο που θα τόνωνε την ανάκαμψη της χώρας.

Οι κυρώσεις που συνδέονται με την ουκρανική κρίση έχουν συμπληρώσει τα προβλήματα που έχει επιφέρει η βουτιά των τιμών, ενώ και οι δύο παράγοντες πιέζουν το ρούβλι και έχουν στείλει τον πληθωρισμό στο 15%. Το ΔΝΤ προβλέπει πως η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,8% φέτος.

Janet Yellen της Fed: Μια «Άγια Νύχτα» για τις αγορές

Οι αγορές αρχικά αντέδρασαν θετικά στην αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, ωστόσο λίγη ηρεμία παραπάνω θα ήταν το καλύτερο για τους κεντρικούς τραπεζίτες. Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας έχει αναφέρει πως θα παρακολουθείται προσεκτικά η συμπεριφορά των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων, του δολαρίου και των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, η Fed θα πρέπει να το λάβει υπόψιν της.

Η Τζάνετ Γέλεν, η οποία αποσκοπεί σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, θα το εκτιμούσε αν οι αγορές στήριζαν το έργο της.

Haruhiko Kuroda της Τράπεζας της Ιαπωνίας: Καταναλωτική δαπάνη

Ο πληθωρισμός αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Ιαπωνία, ωστόσο, για να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι, καλό θα ήταν τα νοικοκυριά να εκμεταλλευτούν την περίοδο των εορτών και να τονώσουν την καταναλωτική δαπάνη.

Η δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 2,4% τον Οκτώβριο, απογοητεύοντας τους αναλυτές που ανέμεναν αύξηση 0,1%. Νωρίτερα το καλοκαίρι, η χώρα βυθίστηκε στην κρίση. Η Ιαπωνία ζητά επίσης από τις επιχειρήσεις να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να τονώσουν την κεφαλαιουχική δαπάνη και τους μισθούς.

Mario Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: Απασχόληση

Η ανεργία, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στις 28 χώρες της ΕΕ, «τριγυρνά» σε διψήφια ποσοστά από το 2012. Αυτό πιέζει τον κεντρικό τραπεζίτη να πείσει τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση. «Η συνεχιζόμενη κυκλική ανάκαμψη θα έπρεπε να υποστηριχτεί από αποδοτικές διαρθρωτικές πολιτικές», τόνισε σε δήλωσή του το Δεκέμβριο.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν πως η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν στο 10,7% τον Οκτώβριο, έναντι 10,8% το Σεπτέμβριο και 11,5% το περασμένο έτος. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v