Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σοκολατένιο ...χρηματιστήριο

Οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών, όπως το κακάο, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα αλλά και η αυξανόμενη ζήτηση ωθούν τις σοκολατοβιομηχανίες να προχωρήσουν σε αύξηση των τιμών της σοκολάτας.

Το σοκολατένιο ...χρηματιστήριο

Την περίοδο των εορτών οι σοκολατοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο κάνουν χρυσές δουλειές εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης. Όμως, από την νέα χρονιά, οι λάτρεις της σοκολάτας ενδεχομένως να νοιώσουν την πικρή γεύση της ακρίβειας, καθώς στελέχη των πολυεθνικών του κλάδου προαναγγέλλουν αυξήσεις στις τιμές.

Αιτία είναι οι υψηλές τιμές των πρώτων υλών, όπως το κακάο, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα αλλά και η αυξανόμενη ζήτηση.

Η βιομηχανία σοκολάτας επλήγη κυρίως από την αύξηση της τιμής των φουντουκιών. Το 2013 κόστιζαν περίπου 6 ευρώ το κιλό στις εταιρείες του κλάδου, ενώ το 2014 η τιμή τους εκτοξεύθηκε στα 17 ευρώ το κιλό, εξαιτίας της κακής σοδειάς στην κύρια χώρα παραγωγής τους, την Τουρκία. Στο μεταξύ, η τιμή τους έπεσε πάλι στα 11 ευρώ, αλλά συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, πρόκειται σχεδόν για διπλασιασμό της τιμής.

Αλλά και η τιμή του κακάο ενδέχεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα και το 2016. Σε περίπτωση που η σοδειά του κακάο στην Γκάνα και αλλού υποστεί καταστροφή, «ενδέχεται οι τιμές να αυξηθούν ακόμα περισσότερο». Πάντως, τα νέα για την παραγωγή κακάο είναι δυσοίωνα καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία τεράστια απειλή για τις σοδειές.

Το 2011 μάλιστα, το Διεθνές Κέντρο Τροπικών Καλλιεργειών είχε προειδοποιήσει για το γεγονός ότι το κακάο είναι καρπός ευαίσθητος στη θερμότητα και ως εκ τούτου μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Αφρική «θα καθιστούσε πολλές από τις φυτείες κακαόδεντρων της περιοχής ακατάλληλες για καλλιέργεια».

Από την άλλη πλευρά, η αυξανόμενη ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, και οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2020 η τιμή θα είναι απαγορευτικά υψηλή. Μόνο στην Κίνα η κατανάλωση έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και στα επόμενα έτη αφού η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος συνδέεται άμεσα με την αύξηση στην κατανάλωση των σνακ.

Ταυτόχρονα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη παρατηρείται μια αύξηση κατανάλωσης «σκούρας» σοκολάτας για λόγους τόσο οικονομικούς όσο και υγείας. Αυτό το είδος σοκολάτας συχνά απαιτεί περισσότερους καρπούς κακάο ανά ουγγιά σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος.

Πάντως, το 2015, με την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής η ζήτηση για κακάο αυξήθηκε με τον αργότερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών.

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια βιομηχανία σοκολάτας αντιπροσωπεύει μία τεράστια αγορά με τζίρο 114 δισ. δολαρίων.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v