Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε κρίση

Η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να προστατεύσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα και μετακινήθηκε σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Το μανάτ έχει χάσει 32% έναντι του δολαρίου, ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν μαζικά δολάρια και αγαθά με διάρκεια.

Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε κρίση

Πέφτει απότομα το νόμισμα του Αζερμπαϊτζάν, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να σταματήσει να προστατεύει την αξία του εν μέσω πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Η τράπεζα τόνισε πως έχει χάσει παραπάνω από τα μισά συναλλαγματικά διαθέσιμά της, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί το νόμισμα.

Το μανάτ έχασε χθες 32% έναντι του δολαρίου αφού η χώρα μετακινήθηκε προς κυμαινόμενο επιτόκιο. Μετά την κίνηση αυτή, οι καταναλωτές πλημμύρισαν τα μαγαζιά για να αγοράσουν αγαθά πριν αυξηθούν οι τιμές.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επέκριναν τις αρχές επειδή επέτρεψαν στο μανάτ να σημειώσει τόσο δραματική πτώση: «Το Αζερμπαϊτζάν έχει μετακινηθεί προς ένα κυμαινόμενο επιτόκιο αλλά κάποιοι ξέχασαν να του μάθουν κολύμπι», σχολίασε ο Natiq Cafarli, οικονομολόγος και μέλος της αντιπολίτευσης.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι κάτοικοι του Μπακού εξαγριώθηκαν από την ξαφνική ανακοίνωση και έτρεξαν να μετατρέψουν τα εγχώρια νομίσματά τους σε δολάρια ή αγαθά που έχουν διάρκεια. «Είναι μια τόσο μίζερη κατάσταση, για όλο το κράτος», ανέφερε κάποιος, προσθέτοντας πως «όλοι θέλουν να αγοράσουν δολάρια και μόνο λίγοι πουλάνε (...) Σχεδόν δεν έχουν μείνει δολάρια στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος.

Πολλά ανταλλακτήρια στο Μπακού πουλούσαν το δολάριο μεταξύ 1,56 και 1,59 μανάτ λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, δηλαδή ήδη υψηλότερα από την επίσημη ισοτιμία του 1,55.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα τόνισε σε ανακοίνωσή της πως προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να «προστατεύσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v