Γκρίνσπαν: Αδύνατον να προβλέπαμε την ”φούσκα”

Την έλλειψη δυνατότητας της FED να προβλέψει και να θεραπεύσει την αδικαιολόγητη διόγκωση τιμών των μετοχών στα τέλη του ’90 στη Wall, περιέγραψε ο Α. Γκρίνσπαν, σε οικονομικό συμπόσιο, απαντώντας σε σχετικές επικρίσεις.

Γκρίνσπαν: Αδύνατον να προβλέπαμε την ”φούσκα”
Τις παρατηρήσεις του σχετικά με τη δυνατότητα της FED να προβλέψει τη ”φούσκα” των αμερικανικών αγορών έκανε ο Α. Γκρίνσπαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε οικονομικό συμπόσιο της FED.

Ο ”γκουρού” της παγκόσμιας οικονομίας υπεραμύνθηκε των επιλογών της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, λέγοντας, ότι ”δεν είναι καθόλου εύκολο για τους ιθύνοντες της οικονομικής πολιτικής να καταλάβουν πότε οι τιμές των μετοχών είναι αδικαιολόγητα διογκωμένες”.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, προσθέτει, το μόνο που θα μπορούσε να έχει γίνει, ώστε να αποτραπεί η ”παρά φύση” διόγκωση των τιμών των μετοχών στη Wall Street στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ήταν να αυξηθούν υπέρμετρα τα επιτόκια. Παρόμοια εξέλιξη, τονίζει ο Α. Γκρίνσπαν, θα έφερνε την αμερικανική οικονομία σε αναμφισβήτητη ύφεση, πράγμα ακριβώς που ”είναι η δουλειά μας να προσπαθούμε να αποφύγουμε”.

Εξάλλου, προς επίρρωση των θέσεων του, ο πρόεδρος της FED ανέφερε προηγούμενες παρόμοιες χρονικές περιστάσεις, κατά τις οποίες αν και η FED ανέβασε τα επιτόκια περισσότερο από 3% (στο τέλος της δεκαετίας του ’80 και στα μέσα του ’90) οι τιμές των μετοχών, αφού υποχώρησαν για λίγο, κινήθηκαν ανοδικά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι από τις σπάνιες φορές που ο Άλαν Γκρίνσπαν ”απαντά” σε επικρίσεις, που, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στα χρηματιστήρια, κατέληξαν να είναι και προσωπικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v