Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ κάνουν τα «στραβά μάτια» σε παραβιάσεις δικαιωμάτων

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών «επιβράβευσε» το Ομάν για τη μεσολάβησή του στη συμφωνία με το Ιράν, «παγώνοντας» έκθεση που αναφερόταν στο επιδεινούμενο ρεκόρ της χώρας στην παραβίαση δικαιωμάτων και μην προχωρώντας σε υποβάθμισή της.

Οι ΗΠΑ κάνουν τα «στραβά μάτια» σε παραβιάσεις δικαιωμάτων

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονταν τη φετινή συμφωνία με το Ιράν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμφώνησε σιωπηρά να μην προχωρήσει σε μια ντροπιαστική δημόσια επίπληξη στο Ομάν για το ρεκόρ που σημειώνει στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιβραβεύοντας με αυτόν τον τρόπο ένα στενό αραβικό σύμμαχο που βοήθησε στη μεσολάβηση της ιστορικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Reuters, σε μια ιδιαίτερα «ασυνήθιστη παρέμβαση», η ιεραρχία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε τις ίδιες τις δικές του αξιολογήσεις για το επιδεινούμενο ρεκόρ του Ομάν στην καταναγκαστική εργασία και στο εμπόριο ανθρώπων, και «παραφούσκωσε» τη βαθμολογία του σε έκθεση που υλοποιήθηκε με εντολή του Κογκρέσου.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου ανέφεραν στο πρακτορείο πως τον Απρίλιο, διπλωμάτες της αρμόδιας υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ειδικοί του γραφείου που παρακολουθεί και αντιμάχεται την εμπορία ανθρώπων συμφώνησαν πως το Ομάν θα υποβαθμιζόταν από την κατηγορία «Tier 2» σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως «Tier 2 Watch List». Πρόκειται για ένα επίπεδο πάνω από εκείνο κατά το οποίο οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις, σύμφωνα με υπόμνημα εσωτερικής χρήσης του Υπουργείου που είδε το Reuters.

Αν και οι αρμόδιοι είχαν συμφωνήσει πως το Ομάν δεν είχε προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για να αντιπαλέψει τους εμπόρους μεταναστών και όσους επιβάλλουν την εργασία με τη βία, τον Ιούνιο, οπότε δημοσιεύτηκε η τελική έκθεση, οι σύμβουλοι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι «πάγωσαν» το έγγραφο, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το πρακτορείο. «Το Ομάν ήταν η μόνη αναφορά που ''πάγωσε''», ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η υπόθεση του Ομάν καταδεικνύει το πώς ακόμη και μια μικρή χώρα που ωστόσο είναι στρατηγικά σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να κερδίσει παραχωρήσεις ή και προνόμια, παρά τη δημόσια επιμονή της Ουάσινγκτον πως βασίζει το βαθμολογικό της σύστημα αποκλειστικά στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πηγές, το Ομάν έχει εκφράσει διαμαρτυρίες για μια πιθανή υποβάθμιση, υπογραμμίζοντας την ευρεία στρατηγική του σημασία για τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v