EE: Έγκριση από ΠΟΕ για δασμούς σε ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε την έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την επιβολή δασμών ύψους 4 δισ. δολαρίων στα αμερικανικά προϊόντα, ως αντίποινα για την παράνομη αμερικανική φοροαπαλλαγή που πλήττει τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

EE: Έγκριση από ΠΟΕ για δασμούς σε ΗΠΑ
Την έγκριση για την επιβολή δασμών ύψους 4 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίποινα στην παράνομη φορολογική απαλλαγή που πλήττει τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

Ο ΠΟΕ έδωσε το ”πράσινο φως” στην ΕΕ να ”τιμωρήσει” τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις φοροαπαλλαγές αμερικανικών εταιριών, που μόνο για την Boeing της εξοικονόμησαν κέρδος ύψους 290 εκατ. δολαρίων. Από τη ρύθμιση είχαν ωφεληθεί και άλλες εταιρίες, όπως η Microsoft και η Caterpillar.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε θέματα Εμπορίου, Πασκάλ Λαμύ, αντιμετωπίζει πιέσεις από τις ευρωπαϊκές εταιρίες προκειμένου να μην ασκήσει την επιβολή της ποινής, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή του υπερατλαντικού εμπορίου των 600 δισ. δολαρίων ετησίως.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της EADS, θυγατρικής εταιρίας της Airbus, που αναφέρει ότι είναι στη διάθεση της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών να λύσουν το ζήτημα με ένα διαφορετικό τρόπο.

Το ποσό αυτό είναι εικοσαπλάσιο από το προηγούμενο υψηλό, και απειλεί να αναζωπυρώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ λόγω των αμερικανικών δασμών στο χάλυβα, τις αμερικανικές επιδοτήσεις στους αγρότες αλλά και του εμπάργκο της ΕΕ στο αμερικανικό βοδινό κρέας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v