Η Goldman Sachs βλέπει το πετρέλαιο στα 20 δολάρια το βαρέλι

Η τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ επιβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός δεν ενδιαφέρεται να εξισορροπήσει την αγορά. Οι παραγωγοί υψηλού κόστους θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή, για να αποφύγουν τις απώλειες.

Η Goldman Sachs βλέπει το πετρέλαιο στα 20 δολάρια το βαρέλι

Περισσότερη αδυναμία προβλέπει η Goldman Sachs για το πετρέλαιο, κυρίως λόγω επιδείνωσης των ήδη αδύναμων θεμελιωδών μετά τη στάση του ΟΠΕΚ κατά την τελευταία συνεδρίασή του.

Σύμφωνα με το CNBC, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως το καύσιμο θα αγγίξει το χαμηλό ρεκόρ των 20 δολαρίων το βαρέλι. Στην περίπτωση που οι τιμές πέσουν κάτω από το επίπεδο αυτό, οι εταιρίες -ιδιαίτερα εκείνες υψηλού κόστους παραγωγής, όπως οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστόλιθου- θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους ώστε να αποφύγουν τις απώλειες.

Αν και τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα παραμείνουν κάτω της ικανότητας αποθήκευσης, η Goldman Sachs επεσήμανε ότι η εξισορρόπηση δεν μπορεί να επιτευχθεί καθώς η guidance του αριθμού των αμερικανικών εξεδρών αλλά και της εξερεύνησης και παραγωγής από τις ΗΠΑ είναι «πολύ υψηλή», για να οδηγήσει στην απαραίτητη πτώση στην προσφορά.

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚ πιθανότατα θα παράγει επιθετικά προσεγγίζοντας το ανώτατο όριο του εύρους της πρόβλεψης της Goldman για 32 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αφού το Ιράν αρχίζει και πάλι την παραγωγή μετά την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

«Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ επιταχύνθηκε καθώς η ασυμφωνία μεταξύ των μελών του έγινε πιο εμφανής (...) Η συνάντηση επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι ο ΟΠΕΚ δεν ενδιαφέρεται να εξισορροπήσει την αγορά», ανέφεραν στην έκθεσή τους οι αναλυτές της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v