Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία-μαμούθ στον κλάδο των χημικών

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η νέα εταιρία θα διασπαστεί σε τρεις ανεξάρτητες επιχειρήσεις που θα διαπραγματεύονται δημόσια. Η εταιρία θα αξίζει συνολικά 130 δισ. δολάρια, ενώ θα ανήκει κατά 50-50 στους τωρινούς μετόχους.

Συμφωνία-μαμούθ στον κλάδο των χημικών

Oι κολοσσοί του αμερικανικού τομέα χημικών, Dow Chemical και DuPont, ανακοίνωσαν συμφωνία για πλήρη συγχώνευση, πραγματοποιώντας το πρώτο βήμα ενός σχεδίου δημιουργίας τριών νέων εξαιρετικά εστιασμένων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία θα είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη βιομηχανία χημικών.

Θα δημιουργήσει μια εταιρία 130 δισ. δολαρίων που θα συνδυάζει προϊόντα και από την Dow Chemical και από τη DuPont, στους τομείς της γεωργίας, των χημικών εμπορευμάτων και των ειδικών χημικών, ώστε να διασπαστεί σε νέες επιχειρήσεις. Η συμφωνία ήρθε έπειτα από δύο χρόνια πίεσης από ακτιβιστές επενδυτές που επιχειρηματολογούσαν πως οι μέτοχοι θα απολάβουν περισσότερη αξία, αν δημιουργηθούν πολλές επιχειρήσεις.

Η νέα εταιρία, DowDuPont, θα ανήκει κατά 50-50 στους τωρινούς μετόχους και των δύο εταιριών, όπως εξήγησαν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical, Andrew Liveris, θα γίνει εκτελεστικός πρόεδρος, ενώ ο CEO της DuPont θα είναι επίσης CEO στη νέα εταιρία.

Οι επενδυτές θα πάρουν μια μετοχή της DowDuPont για καθεμία της Dow και 1,282 μετοχή για καθεμία της DuPont. Ο διαχωρισμός της νέας εταιρίας σε τρεις ανεξάρτητες εταιρίες που θα διαπραγματεύονται δημόσια, αναμένεται σε 18 με 24 μήνες από την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v