Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα παροχή ρευστότητας 42,25 δισ. από ΕΚΤ (upd2)

H EKT προχώρησε σε νέα παρέμβαση τόνωσης της ρευστότητας μετά τα ιδιαίτερα δυσμενή αμερικανικά macro και η ΒοΕ δεσμεύθηκε με ανάλογα μέτρα, ενώ η Τράπεζα της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει και υψηλής επικινδυνότητας χρεόγραφα.

Νέα παροχή ρευστότητας 42,25 δισ. από ΕΚΤ (upd2)
Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης επέτειναν την προσπάθεια καθησυχασμού των διεθνών αγορών χρήματος, μετά τα δυσμενή στατιστικά στοιχεία από την αμερικανική αγορά, που έδειξαν ότι οι σφιχτές συνθήκες δανεισμού αρχίζουν να ”τραγανίζουν” τμήματα της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ, λίγες ώρες πριν την απόφαση για τα επιτόκια σήμερα Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι διαθέσει επιπλέον ρευστότητα, ζητώντας προσφορές σε ημερήσια επιχείρηση επαναχρηματοδότησης με ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς στο 4%.

Το καταθετικό επιτόκιο overnight του ευρώ υποχώρησε στο 4,10%, μετά την διοχέτευση επιπλέον ρευστότητας 42,25 δισ. ευρώ στις αγορές χρήματος για μια ημέρα. Το επιτόκιο ανήλθε χθες στο 4,68%, που είναι υψηλό 6 ετών. Το βασικό επιτόκιο επαναχρηματοδότησης της ΕΚΤ είναι 4%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας εγκατέλειψε την τακτική της θέση έναντι των εμπορικών τραπεζών και ”έσπασε την σιωπή της” για πρώτη φορά στην τρέχουσα κρίση, ανακοινώνοντας ότι είναι διατεθειμένη να διαθέσει περισσότερο ρευστό στις τράπεζες, κατά τις τακτικές μηνιαίες λειτουργίες της στην αγορά χρήματος.

Οι νέες παρεμβάσεις ανακοινώθηκαν με την δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν δριμεία επιδείνωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ και έντονη επιδείνωση στην αγορά οικιών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ΟΟΣΑ άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο διολίσθησης της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αγοράσει και χρεόγραφα με αντίκρυσμα σε στεγαστικά δάνεια προκειμένου να προσθέσει ρευστότητα στο σύστημα, μετά τα δυσοίωνα αμερικανικά macro.

Είναι η πρώτη φορά που μια Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να αγοράσει αυτού του είδους τα υψηλής επικινδυνότητας χρεόγραφα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v