Δεν τα βρίσκουν οι χώρες του ΟΠΕΚ

Η Σαουδική Αραβία παραμένει αμετάκλητη στους όρους της, τη στιγμή που οι εκτός ΟΠΕΚ παραγωγοί δε φαίνονται πρόθυμοι να συμφωνήσουν. Μείωση της παραγωγής κατά 5% προτείνει η Βενεζουέλα, για μακροπρόθεσμη στρατηγική κάνει λόγο το Ιράν.

Δεν τα βρίσκουν οι χώρες του ΟΠΕΚ

Σταθερή στη γραμμή της παρέμεινε η Σαουδική Αραβία την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια μιας «ασυνήθιστης ανεπίσημης» -σύμφωνα με το Bloomberg- συνάντησης των μελών του ΟΠΕΚ πριν τη σημερινή συνεδρίαση. Τα μέλη του Οργανισμού συγκρούστηκαν για την πολιτική παραγωγής πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία επιμένει στους όρους της βάσει των οποίων οι άλλοι μεγάλοι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ θα πρέπει επίσης να μειώσουν την παραγωγή τους. Ωστόσο, η Ρωσία, το Μεξικό και άλλοι εκτός ΟΠΕΚ παραγωγοί δεν έχουν δώσει ενδείξεις πως θα συμφωνούσαν σε περικοπές που θα προέρχονταν από τον ΟΠΕΚ. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, ανέφερε την Πέμπτη πως η χώρα δε θεωρεί βιώσιμη μια περικοπή.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Εκουαδόρ, Carlos Pareja, υποστήριξε πως η ανεπίσημη συνάντηση, η οποία δε συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο αντί της έδρας του ΟΠΕΚ, ήταν «δύσκολη». «Δεν καταφέραμε ακόμη να φτάσουμε σε συμφωνία», τόνισε.

Στην εν λόγω συνάντηση, η Βενεζουέλα πρότεινε τη μείωση της τρέχουσας παραγωγής κατά περίπου 5%, ενώ πολλά άλλα μέλη την υποστήριξαν. Η Σαουδική Αραβία δεν πρότεινε μείωση, σύμφωνα με τον Νιγηριανό υπουργό Πετρελαϊκών Πόρων, Emmanuel Ibe Kachikwu.

Το Ιράν έχει επανειλημμένως υποστηρίξει πως ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή του προκειμένου να επιστρέψει στην αγορά: «Τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ έχουν χάσει πάρα πολλά λεφτά», ανέφερε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Bijan Namdar Zanganeh, προσθέτοντας πως «δε φαίνεται να μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση βραχυπρόθεσμα, χρειάζεται μακροπρόθεσμη στρατηγική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v