Οι μπαταρίες και η κλιματική αλλαγή

Οι νέες τεχνολογίες για την κατασκευή μπαταριών και η πρόοδος στη χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας, μπορούν να δώσουν ώθηση στην χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας αλλά και στον τομέα ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων.

Οι μπαταρίες και η κλιματική αλλαγή

Ποιο είναι το ισχυρότερο όπλο στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή; Οι μπαταρίες, λένε οι ειδικοί, και μάλλον έχουν δίκιο καθώς με τις νέες τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, να αυξήσουν τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, να φέρουν αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια σε επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, και να προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια -και ως εκ τούτου πρόσβαση στον σύγχρονο κόσμο- σε εκατομμύρια φτωχών σε όλο τον κόσμο.

Αποκαλυπτικά είναι τα συμπεράσματα μελετών που αφορούν στη χρήση των μπαταριών στην κίνηση των οχημάτων που αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές αιτίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές, τα περισσότερα από τα οικονομικά οφέλη από τις βελτιωμένες μπαταρίες θα έρθουν μέσα από τη χρήση τους στα οχήματα που κινούνται με ηλεκτροκινητήρα.

Με την πρόοδο στη χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας, στη μείωση του κόστους για τα κατασκευαστικά στοιχεία, και την πιο αποτελεσματική κατασκευή μπαταριών, τα πλήρως ηλεκτρικά και μερικώς ηλεκτρικά (υβριδικά και επαναφορτιζόμενα υβριδικά) αυτοκίνητα θα μπορούσαν να γίνουν πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές.

Μέχρι το 2025, το συνολικό κόστος από την ιδιοκτησία ενός υβριδικού ή ενός συμβατικού αυτοκίνητου θα μπορούσε να είναι περίπου ίδιο. Με ίδιο το κόστος ιδιοκτησίας, το μερίδιο των υβριδικών οχημάτων στις ετήσιες παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων θα μπορούσε να αυξηθεί από περίπου 3% σήμερα και να κυμαίνεται από 20% έως 40% το 2025. Η συνολική αξία της λιγότερης (ή καθόλου) χρήσης ορυκτών καυσίμων σε αυτά τα μερικώς ή πλήρως ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσε να φτάσει ως τα 415 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2025.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι οι προηγμένες μπαταρίες θα δώσουν ώθηση στην χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς θα παρέχουν την δυνατότητα αποθήκευσης.

Σήμερα, ακόμη και αν μια τοπική ηλεκτρική εταιρεία είναι πλήρως αφοσιωμένη στη χρήση πράσινης ενέργειας, καλείται να λύσει πολλά προβλήματα, επειδή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι διακοπτόμενες: Όταν ο άνεμος δεν φυσά και ο ήλιος δεν λάμπει, οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες δεν παράγουν ηλεκτρισμό.

Με τις μπαταρίες, η ηλεκτρική ενέργεια από τις πηγές αυτές μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, όχι μόνο μπορεί να διευθετήσει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο και τα φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά και από ηλιακούς συλλέκτες οροφής που χρησιμοποιούνται σε χιλιάδες σπίτια και κτίρια γραφείων.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v