Energy Intelligence: Η Σαουδική Αραβία ίσως προτείνει μείωση παραγωγής πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία ίσως προτείνει περικοπή της παραγωγής στον ΟΠΕΚ, αν συμμετέχουν οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ και το Ιράκ «παγώσει» την παραγωγή του. Πρόκειται για μείωση ενός εκατ. βαρελιών/ημέρα, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί το 2016.

Energy Intelligence: Η Σαουδική Αραβία ίσως προτείνει μείωση παραγωγής πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, ενδέχεται να προτείνει μια περικοπή στην παραγωγή του ΟΠΕΚ της τάξης του ενός εκατ. βαρελιών την ημέρα, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί το 2016, σύμφωνα με έκθεση της Energy Intelligence.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η χώρα πρόκειται να εξετάσει τη μείωση μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις και η περικοπή στην παραγωγή μάλλον δε θα συμφωνηθεί στη συνεδρίαση του Οργανισμού αυτή την Παρασκευή.

Οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ –περιλαμβανομένων της Ρωσίας, του Μεξικό, του Ομάν, του Καζακστάν αλλά και του Ιράν- θα πρέπει να συμμετέχουν, ενώ το Ιράκ θα πρέπει να «παγώσει» την παραγωγή του στα τρέχοντα επίπεδα ή να συμφωνήσει να μειώσει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη.

«Ακόμη και αν η έκθεση είναι αξιόπιστη, θα περάσει καιρός πριν η αγορά έχει κάποια εύλογη διαβεβαίωση πως μια συμφωνία είναι πιθανή και πως θα μπορούσε να τηρηθεί», τόνισε ο Ric Spooner, ανώτατος αναλυτής στην CMC Markets στο Σίδνεϋ. «Το γεγονός ότι είναι πρόταση της Σαουδικής Αραβίας της δίνει ένα παραπάνω βάρος γιατί είναι αξιόπιστος διαχειριστής στην αγορά πετρελαίου», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v