Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νότια Ευρώπη και ΗΠΑ οι πιο... άνισες οικονομίες

Στην τρίτη θέση είναι η Ελλάδα, ενώ οι χώρες της νότιας Ευρώπης και οι ΗΠΑ συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Η ανισότητα πλήττει μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και οδηγεί σε ακατάλληλα μέτρα.

Νότια Ευρώπη και ΗΠΑ οι πιο... άνισες οικονομίες

Οι πιο άνισες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου βρίσκονται στην νότια Ευρώπη, ενώ ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως καταδεικνύει νέα έκθεση της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναλυτές της τράπεζας βάσισαν τα ευρήματά τους στη μελέτη δεικτών όπως οι ανισότητες στους μισθούς βάσει φύλου, η ακούσια part time απασχόληση και η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις των άνισων ανεπτυγμένων οικονομιών.

Η έρευνα κατέδειξε επιπλέον πως η άνοδος οικονομιών όπως η Κίνα και η Ινδία βοήθησε πιέζοντας προς τα κάτω την ανισότητα μεταξύ κρατών, παρότι η ανισότητα μεταξύ ατόμων έχει αυξηθεί. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά, όσον αφορά στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η ανισότητα στο εισόδημα έχει αυξηθεί περισσότερο στη Σουηδία. Ωστόσο ακόμη και μετά την άνοδο αυτή, η χώρα καταγράφει μαζί με τα υπόλοιπα σκανδιναβικά κράτη τα χαμηλότερα επίπεδα ανισότητας.

Η επίμονη ανισότητα πλήττει την οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την τράπεζα. Εμποδίζοντας την πρόσβαση σε ευκαιρίες, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους φορείς χάραξης πολιτικής και τους κοινωνικούς θεσμούς και οδηγεί σε λύσεις όπως είναι οι αυξημένοι κανονισμοί για την αγορά, ο προστατευτισμός και τα μέτρα κατά της μετανάστευσης.

«Οι προηγούμενες γενιές των οικογενειών της μεσαίας τάξης, βγαίνοντας από την περίοδο που ακολούθησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορούσαν να φιλοδοξούν σε ένα βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο με ένα σπίτι εύλογου μεγέθους, καλή εκπαίδευση για τα παιδιά τους» και αξιόπιστες συντάξεις, περιέγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley στην έκθεσή τους. «Αντίθετα, οι φιλοδοξίες της μεσαίας τάξης εμποδίζονται τώρα από την αβεβαιότητα για την εργασία και τη συνταξιοδότηση», πρόσθεσαν.

Πάντως, το πρακτορείο αναφέρει πως κάποιοι επενδυτές επωφελούνται από τα αυξανόμενα κενά. Η Morgan Stanley επεσήμανε πως πιθανότατα θα συνεχιστεί η μεγαλύτερη διασπορά προϊόντων, με περισσότερες επιλογές όσον αφορά σε τιμή και ποιότητα. Αυτό θα ωφελήσει εταιρίες όπως η Nestle, η οποία κινείται επιτυχώς σε όλο το εύρος των εισοδημάτων των καταναλωτών, προσφέροντας ταυτόχρονα και προσιτά προϊόντα και προϊόντα πολυτελείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v