Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Η συμφωνία Σένγκεν πρέπει να διευρυνθεί

Ο διαμοιρασμός των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων θα καθορίσει το αν θα επιβιώσει η Σένγκεν, υποστηρίζει η Μέρκελ. Δεν έχουμε προχωρήσει μέχρι τέλους σε πολιτικές λύσεις. Στο μεταξύ η Νορβηγία επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους.

Μέρκελ: Η συμφωνία Σένγκεν πρέπει να διευρυνθεί

Περαιτέρω ανάπτυξη χρειάζεται η συμφωνία για την περιοχή Σένγκεν, υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Όπως υπογράμμισε, τα σχέδια διαμοιρασμού των προσφύγων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει ποσοστώσεων θα καθορίσουν το αν η συμφωνία θα επιβιώσει. Στο μεταξύ, η Νορβηγία επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους, τη στιγμή που η εισροή προσφύγων διχάζει τη Σκανδιναβία.

«Εδώ έχουμε τη συμφωνία Σένγκεν και η αλήθεια είναι ότι για χρόνια εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλο και θεσπίζαμε συνοριακούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Και όπως συνέβη και στην περίπτωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, με αυτό το βήμα, από άποψη διαχείρισης της περιοχής Σένγκεν, δεν προχωρήσαμε μέχρι τέλους σε όρους πολιτικών λύσεων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η προοπτική για έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό, πάρα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία, καταδεικνύει την ισχύ της οικονομίας της χώρας. Ανέφερε πάντως πως μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση στο Παρίσι για το κλίμα θα μπορούσε να στείλει ένα υπέροχο μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και του πολέμου.

Στο μεταξύ, η Νορβηγία προχωρά στην επιβολή συνοριακών ελέγχων από αύριο. Η χώρα είναι μέλος της ζώνης ελεύθερης διέλευσης, παρότι δεν συμμετέχει στην ΕΕ. «Αυτό είναι ακόμη ένα μέτρο που σχεδιάστηκε για να πετύχει καλύτερο έλεγχο της εισροής αιτούντων ασύλου», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης, Anders Anundsen.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα νέα μέτρα στοχεύουν κυρίως στο να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να φεύγουν από τη Σουηδία προς τη Νορβηγία, αφού η σουηδική κυβέρνηση αναγνώρισε πως οι γενναιόδωρες μεταναστευτικές πολιτικές της πυροδοτούσαν αντιδράσεις. Η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία έπρεπε να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω κόστη από την απορρόφηση περισσότερων από 350.000 ανθρώπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v