Ο άνθρακας στο... απόσπασμα

«Είναι καιρός να ξεφύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα, και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εποχή του πετρελαίου φθάνει στο τέλος της», υποστηρίζει το Rockefeller Fund.

Ο άνθρακας στο... απόσπασμα

Ο ένας μετά τον άλλο επενδυτικοί κολοσσοί γυρίζουν την πλάτη στις επενδύσεις που σχετίζονται με τον άνθρακα αλλά και με άλλες ρυπογόνες πηγές ενέργειας.

Σίγουρα, μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση του Rockefeller Fund ότι προτίθεται να αποχωρήσει σταδιακά από το πετρέλαιο και τον άνθρακα! Η στάση αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς προέρχεται από έναν όμιλο του οποίου ο σημερινός αμύθητος πλούτος δημιουργήθηκε από την βιομηχανία πετρελαίου. Σίγουρα το να εγκαταλείπει τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί προάγγελο κατακλυσμιαίων εξελίξεων στην αγορά της ενέργειας.

«Είναι καιρός να ξεφύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα, και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εποχή του πετρελαίου φθάνει στο τέλος της», υποστηρίζουν.

Αλλά και ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz γνωστοποίησε την πρόθεσή του να περιορίσει σταδιακά τις επενδύσεις σε άνθρακα, δηλαδή σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα ή τα ανθρακωρυχεία. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε επενδύσεις αυτού του χαρακτήρα θα αναζητήσουν άλλες επιλογές. Η «αποχώρηση» θα αφορά αρχικά σε μετοχές, ενώ αντίθετα στα ομόλογα σταθερού επιτοκίου δεν θα υπάρξουν ανακατατάξεις καθώς η στρατηγική της εταιρίας είναι να τα διατηρήσει μέχρι τη λήξη τους.

Η κίνηση αυτή συνδέεται και με την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών κρατών να εγκαταλείψουν τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόσφατα μάλιστα η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη σταδιακή κατάργηση στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα και να στραφεί προς το φυσικό αέριο, την πυρηνική ενέργεια και ενδεχομένως την αιολική ενέργεια, για να καλύψει τις ανάγκες της.

Σημειώνεται ότι με τον άνθρακα παράγεται σήμερα σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας, αλλά πολλές από τις παλαιές εγκαταστάσεις πρόκειται να κλείσουν τα επόμενα δέκα χρόνια λόγω της αυστηροποίησης των περιβαλλοντικών προτύπων της Ε.Ε.

Ανάλογα σχέδια γίνονται και στη Γερμανία, καθώς η γερμανική κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να περιορίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, χωρίς όμως αυτό να έχει άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση.

Η επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα εκτιμά ότι οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του υποξειδίου του αζώτου είναι στο ιστορικά υψηλότερο σημείο τους και σε αυτό τεράστια «ευθύνη» έχει η χρήση άνθρακα. Για τον λόγο αυτό το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές καλεί τις χώρες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η Σύνοδος για το Κλίμα θα γίνει από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου, με στόχο οι ηγέτες 195 χωρών, που θα συμμετάσχουν, να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v