Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ινστιτούτο IW: Η γερμανική οικονομία θα επιβραδυνθεί το 2016

Οι γερμανικές εξαγωγές θα επιβραδυνθούν το επόμενο έτος. Η υποχώρηση της αισιοδοξίας για τις αναδυόμενες αγορές και η αβεβαιότητα σχετικά με το προσφυγικό πλήττουν την οικονομία. Το ινστιτούτο παρατηρεί «υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης».

Ινστιτούτο IW: Η γερμανική οικονομία θα επιβραδυνθεί το 2016

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα επιβραδυνθεί το 2016 σε σχέση με φέτος, κυρίως λόγω της υποχώρησης της αισιοδοξίας για τις αναδυόμενες οικονομίες και της αβεβαιότητας σχετικά με τις επιπτώσεις της εισροής προσφύγων στη χώρα, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε σήμερα το κορυφαίο γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IW.

«Η σειρά ετών με μέτρια ανάπτυξη θα συνεχιστεί», τόνισε ο διευθυντής του ινστιτούτου Michael Huether. «Αυτό οφείλεται στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των εξαγωγών σε μια παγκόσμια οικονομία που σηματοδοτείται από θεσμικές αβεβαιότητες και μετασχηματισμούς», πρόσθεσε.

Το ινστιτούτο προέβλεψε ανάπτυξη της τάξης του 1,5% για το επόμενο έτος, ποσοστό που κυμαίνεται περίπου στα επίπεδα των πρόσφατων προβλέψεων άλλων ινστιτούτων, αλλά είναι πιο απαισιόδοξο από το 1,8% που έχει εκτιμήσει η γερμανική κυβέρνηση. Για το 2015, το IW αναμένει ανάπτυξη 1,75%.

Η έρευνα του ινστιτούτου συμπεριέλαβε περίπου 3.000 εταιρίες. Όπως κατέδειξε, μόνο το 37,6% των γερμανικών επιχειρήσεων αναμένει την παραγωγή του να αυξηθεί φέτος, έναντι του 43,1% που είχε δείξει προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη.

Πάντως, μόνο το 14,2% των επιχειρήσεων υποστηρίζει πως η παραγωγή θα συρρικνωθεί, ποσοστό το οποίο ωστόσο είναι υψηλότερο από το 12,7% της προηγούμενης φοράς.

Η αισιοδοξία των εταιριών σε σχέση με τις εξαγωγές έχει μειωθεί αισθητά, με μόλις το 25,8% να περιμένει ανάπτυξη, έναντι του 32,3% κατά την προηγούμενη έρευνα. Το 12,3% βλέπει τις εξαγωγές να συρρικνώνονται, ενώ το προηγούμενο ποσοστό ήταν 11,8%.

«Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μια υποχώρηση στην παγκοσμιοποίηση», ανέφερε ο Huether, τονίζοντας πως «το παγκόσμιο εμπόριο σε σχέση με τη βιομηχανική παραγωγή αναπτύσσεται με τη μεγαλύτερη αδυναμία των τελευταίων 25 ετών».

Όπως τόνισε, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι πολύ αδύναμη για να ξεκινήσει έναν αξιοσημείωτο κύκλο επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα, οι ενδείξεις για μια επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης δεν θα βοηθήσουν τη ζήτηση σε γερμανικά προϊόντα.

Το ινστιτούτο προβλέπει πως οι γερμανικές εξαγωγές θα επιβραδυνθούν σε 3,25% το 2016, έπειτα από αύξηση 5% φέτος. Η οικονομία της Γερμανίας, η οποία για χρόνια βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, μπορεί να αντισταθμίσει τις αδύναμες εξαγωγές με τη συνεχιζόμενη ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση λόγω των υψηλών επιπέδων της απασχόλησης, τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v