Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η EKT εξέτασε ενίσχυση του QE τον Οκτώβριο

Την λήψη επιπρόσθετων μέτρων χαλάρωσης ζήτησαν αξιωματούχοι της ΕΚΤ στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου εν μέσω ανησυχιών για τον αποπληθωρισμό. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Πέτερ Πράετ προειδοποίησε για καθοδικά ρίσκα στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.

Η EKT εξέτασε ενίσχυση του QE τον Οκτώβριο

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζήτησαν επιπρόσθετα μέτρα χαλάρωσης στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Μάλτα στις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

«Επισημάνθηκε ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού παραμένει» αναφέρεται στα πρακτικά.

Στην συνεδρίαση ο επικεφαλής οικονομολόγος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Πέτερ Πράετ, ανέφερε ότι «ενώ οι αδύναμες πιέσεις στις τιμές είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών στο πετρέλαιο, οι έμμεσες επιπτώσεις στον δομικό πληθωρισμό είναι σημαντικές στο τρέχον περιβάλλον».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Πράετ αναφέρθηκε σε καθοδικά ρίσκα στο βασικό σενάριο του Σεπτεμβρίου, ιδίως όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ προέβλεπε ότι οι τιμές στην ευρωζώνη θα αυξηθούν 1,1% το 2016 και 1,7% το 2017. Ο στόχος είναι μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός λίγο κάτω από το 2%.

«Αυτή η πτωτική αναθεώρηση στις προοπτικές του πληθωρισμού αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη ανησυχία, ειδικά από την στιγμή που υπάρχουν λιγότερα απτά στοιχεία για μια σταθερή αλλαγή στον υποκείμενο πληθωρισμό» σημειώνεται στην έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v