Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρακτικά της Fed δείχνουν αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Ενας σκληρός πυρήνας αξιωματόυχων της Fed τάχθηκε υπέρ μιας πιθανής αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου. Υπέρ σταδιακής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Υποχωρούν τα ρίσκα από εξωτερικό.

Τα πρακτικά της Fed δείχνουν αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

H μεγάλη πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed ήταν κατά την συνεδρίαση του Οκτωβρίου ανοιχτοί σε μια αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες» εκτίμησαν ότι οι όροι για την έναρξη αύξησης των επιτοκίων «μπορεί να έχουν επιτευχθεί ως την επόμενη συνεδρίαση», αναφέρεται στα πρακτικά.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, για πρώτη φορά, ανέφεραν στην ανακοίνωση τους ότι θα εξετάσουν μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση στις 15 με 16 Δεκεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, τα πρακτικά δείχνουν πως η πλειοψηφία των μελών της Fed υποστήριξαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η αύξηση θα γίνει αυτόματα και ότι απλά αφήνει ανοιχτές τις επιλογές. Ωστόσο μια μειοψηφία προειδοποίησε πως αυτό μπορεί να παρερμηνευτεί ως ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για ανάληψη δράσης.

Οι συμμετέχοντας στην συνεδρίαση συμφώνησαν ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πρέπει να γίνει σταδιακά.

Τα μέλη της επιτροπής FOMC συζήτησαν μια σειρά από θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επισήμαναν πως η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές έχει υποχωρήσει σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, με τις τιμές των μετοχών να ανακάμπτουν από τις απώλειες στο τέλος του καλοκαιριού. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ άντεξε τις αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές χωρίς κάποιο σημάδι συστημικής πίεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v