Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο

Η Πορτογαλία πούλησε 1,1 δισ. ευρώ χρέους διάρκειας ενός έτους με επιτόκιο -0,06%. Είναι η πρώτη φορά που εισέρχεται σε αρνητικό επίπεδο για δωδεκάμηνο χρέος. O δείκτης κάλυψης αυξήθηκε στο 2,2, από 1,84 στην τελευταία δημοπρασία του Οκτωβρίου.

Πορτογαλία: Δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο

H Πορτογαλία πούλησε δωδεκάμηνα και εξάμηνα έντοκα με αρνητικό επιτόκιο την Τετάρτη, προσελκύοντας ισχυρή ζήτηση παρά την πολιτική αστάθεια που προκάλεσε η παραίτηση της κυβέρνησης Κοέλιο.

Το 2011 η Πορτογαλία είχε πουλήσει δωδεκάμηνα έντοκα με μέσο επιτόκιο 6%. Σήμερα πούλησε 1,1 δισ. ευρώ χρέους διάρκειας ενός έτους με επιτόκιο -0,06%. Είναι η πρώτη φορά που εισέρχεται σε αρνητικό επίπεδο για δωδεκάμηνο χρέος.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο δείκτης κάλυψης αυξήθηκε στο 2,2, από 1,84 στην τελευταία δημοπρασία του Οκτωβρίου.

Τον Μάιο η υπηρεσία χρέους της χώρας είχε πουλήσει 300 εκατ. ευρώ εξάμηνα έντοκα με μέσο επιτόκιο -0,002%.

Τα πορτογαλικά ομόλογα είχαν δεχτεί ισχυρές πιέσεις στην δευτερογενή αγορά μετά τις εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά αυτήν την εβδομάδα οι αποδόσεις έχουν αρχίσει να κινούνται χαμηλότερα.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η Γερμανία πούλησε 2ετές χρέος με επιτόκιο -0,38%. Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκαν και η Δανία και η Σουηδία, χώρες που δεν ανήκουν στην ζώνη του ευρώ.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει αναγκάσει και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης να μειώσουν τα επιτόκια και να αγοράσουν κρατικά ομόλογα για να αποτρέψουν μια ανατίμηση των νομισμάτων τους έναντι του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v